Mikor veszélyes a fejsérülés?

Mindannyian számtalan balesetet átélünk életünk során, és ezek következtében kisebb-nagyobb sérüléseket szerzünk. A fejsérüléseket azonban különösen komolyan kell vennünk, főleg akkor, ha az alábbi tünetek jelennek meg.

Január 9-én holtan találták hotelszobájában Bob Saget amerikai humoristát. Mint kiderült, a 65 éves férfi beütötte valamibe a fejét, de nem tulajdonított nagy jelentőséget ennek, így lefeküdt aludni. Később, a boncolási jelentésből kiderült, hogy a fejét ért ütés elég erős volt ahhoz, hogy az koponyatörést okozzon, amely végül agyvérzést idézett elő. Sajnos azonban ez nem egyedi eset: az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint 2019-ben csak Amerikában nagyjából 61 ezren vesztették életüket a fej- és agysérülések következtében. De vajon miből vehetjük észre, hogy nagy a baj, és milyen tünetek esetén kell haladéktalanul orvoshoz fordulni? Az alábbiakban erre adunk választ a Health.com cikke alapján.

kisfiú fejsérülést szenvedett
A fejsérüléseket különösen komolyan kell vennünk. Fotó: Getty Images

A fejsérülések ezért veszélyesek

A testszerte szerzett zúzódásoknak általában jól látható jelei vannak, például bedagad az érintett terület, illetve kék-zöld foltok jelennek meg rajta. Emellett a fájdalom és a mozgási nehézségek is arra késztetnek minket, hogy orvoshoz forduljunk a problémával. A fejsérülés azonban más, hiszen kívülről nem mindig látszik, hogy mennyire volt súlyos a baleset.

Mi a teendő agyrázkódás esetén?
Az agyrázkódás enyhe traumás agysérülés, amely kialakulhat például esés, sportsérülés vagy közlekedési baleset következtében. A fejünket ért ütés hatására néhány percre az eszméletünket is elveszíthetjük.

A fejsérülések leggyakoribb következménye az agyrázkódás, amely fejfájással és neurológiai tünetekkel járhat. A panaszok jellemzően néhány héten belül teljesen elmúlnak. Az agyrázkódás enyhe agysérülésnek számít, az agyvizsgálatokon ugyanis ebben az esetben nem mutatható ki zúzódás, duzzanat vagy vérzés. A mérsékelt vagy súlyos sérüléseknek azonban már olyan következményeik vannak, amelyeket az orvosok egy alapos kivizsgálás alkalmával észre tudnak venni. "Az ilyen sérülések különösen veszélyesek tudnak lenni, ugyanis a koponya bármely típusú vérzése vagy duzzanata megnövekedett koponyaűri nyomást eredményez, amely miatt akár életveszélyes állapotba is kerülhet az érintett páciens" - magyarázta George T. Chiampas, az Északnyugati Egyetem orvostudományi karának sürgősségi és ortopédiai adjunktusa.

Ha ezeket észleljük, azonnal hívjunk mentőt

A szakemberek szerint a legjobb, ha még az enyhe fejsérülésekkel is orvoshoz fordulunk a biztonság kedvéért. Ez részben azért fontos, mert az agyrázkódás súlyosbíthat bizonyos, már régebb óta fennálló problémákat, például a migrént, a szorongást, a hangulatzavarokat és a mozgásszervi betegségeket. Másrészt pedig azért sem árt felkeresni egy orvost egy fejet ért ütés után, mert egyes enyhe agysérülések a későbbiekben nagyobb problémákat okozhatnak, ezért jobb, ha mielőbb felfedezik ezeket.

A mérsékelt és súlyos sérülések azonban azonnali sürgősségi ellátást igényelnek. Ha tehát az alábbi tüneteket észleljük, hívjunk mentőt, vagy vitessük be magunkat valakivel a legközelebbi kórházba:

 • erős fejfájás,
 • szédülés,
 • eszméletvesztés (még ha csak pár másodpercig is tart),
 • az egyik pupilla nagyobb, mint a másik,
 • gyengeség,
 • mozgáskoordináció romlása,
 • zavart, nehezen érthető beszéd,
 • gondolkodási nehézségek,
 • remegéssel, rángatózással járó roham,
 • aluszékonyság,
 • tartós hányinger,
 • rendszeres hányás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: