Miért 112 a segélyhívó?

Az Európai Unió tagállamaiban a 112-es segélyhívó számot lehet hívni vészhelyzet esetén, míg az Egyesült Államokban a 911-et használják erre a célra.

Vészhelyzet esetére minden országban egy könnyen megjegyezhető és gyorsan tárcsázható telefonszámot vezettek be: az Európai Unió huszonnyolc tagállamában a 112 a hivatalos segélyhívó, míg az Egyesült Államokban a bajbajutottaknak a 911-et kell tárcsázniuk. Ezek a számok valóban könnyen beüthetőek, de ha csak ez lenne a cél, miért nem 111 a hívószám? Az Index cikkéből kiderül a válasz!

Anyádat hívd - mikor ne tárcsázzuk a 112-t? "Jó napot kívánok! Egy kismókus van a fán. Mi ilyenkor a teendő?" - ilyen és ehhez hasonló hívások tömkelegével szembesülnek évről évre a 112-es telefonszámon elérhető központi segélyhívó rendszer munkatársai. A fals hívások okozta veszélyekre ezúttal humoros kisfilmeken keresztül hívják fel a figyelmet - kattintson!

Rengeteg a téves hívás a 999-re

Főleg az idősebb emberek számára fontos, hogy a segélyhívó számok rövidek és könnyen fejben tarthatóak legyenek, de a praktikusság szempontjából egy másik tényezőt is figyelembe kellett venni. Ha a zsebünkben elnyomódik a telefon, rendszerint ugyanazt az egy számot "tárcsázzuk", illetve a kisgyermekek a kezükbe kerülő készüléken is sokszor csak egyetlen gombot nyomkodnak. A telefonszámon ezért kellett bonyolítani egy keveset, amit az Egyesült Királyság példája is jól mutat. A szigetországban a 999 a bevett segélyhívó szám, és nemzetközi viszonylatban is nagyon magas a téves hívások száma.

Miért éppen 112 a segélyhívó telefonszám?
Miért éppen 112 a segélyhívó telefonszám?

Az egységes segélyhívó telefonszám bevezetése mindkét kontinensen több évtizedes munka volt. Az Egyesült Államokban 1968-ban merült fel az ötlet, és még abban az évben döntöttek a 911-es szám mellett, mert rövid, könnyen megjegyezhető, és nem volt még foglalt körzetszámként. Az Államokban csak fokozatosan vezették be, még 1987-ben is az ország lakosságának nagyjából a fele tudta csak használni, és a kilencvenes évek végéig terjedt el mindenhol.

Európában hasonlóan lassan vezették be az egységes segélyhívót, amelyhez a 112-őt kellett tárcsázni. Az ötlet már 1972-ben felmerült, de csak 2002-ben hagyta jóvá az Európai Tanács és Parlament. Ezt a telefonszámot egyébként sok más ország is használja.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: