Miért 112 a segélyhívó?

Az Európai Unió tagállamaiban a 112-es segélyhívó számot lehet hívni vészhelyzet esetén, míg az Egyesült Államokban a 911-et használják erre a célra.

Vészhelyzet esetére minden országban egy könnyen megjegyezhető és gyorsan tárcsázható telefonszámot vezettek be: az Európai Unió huszonnyolc tagállamában a 112 a hivatalos segélyhívó, míg az Egyesült Államokban a bajbajutottaknak a 911-et kell tárcsázniuk. Ezek a számok valóban könnyen beüthetőek, de ha csak ez lenne a cél, miért nem 111 a hívószám? Az Index cikkéből kiderül a válasz!

Anyádat hívd - mikor ne tárcsázzuk a 112-t? "Jó napot kívánok! Egy kismókus van a fán. Mi ilyenkor a teendő?" - ilyen és ehhez hasonló hívások tömkelegével szembesülnek évről évre a 112-es telefonszámon elérhető központi segélyhívó rendszer munkatársai. A fals hívások okozta veszélyekre ezúttal humoros kisfilmeken keresztül hívják fel a figyelmet - kattintson !

Rengeteg a téves hívás a 999-re

Főleg az idősebb emberek számára fontos, hogy a segélyhívó számok rövidek és könnyen fejben tarthatóak legyenek, de a praktikusság szempontjából egy másik tényezőt is figyelembe kellett venni. Ha a zsebünkben elnyomódik a telefon, rendszerint ugyanazt az egy számot "tárcsázzuk", illetve a kisgyermekek a kezükbe kerülő készüléken is sokszor csak egyetlen gombot nyomkodnak. A telefonszámon ezért kellett bonyolítani egy keveset, amit az Egyesült Királyság példája is jól mutat. A szigetországban a 999 a bevett segélyhívó szám, és nemzetközi viszonylatban is nagyon magas a téves hívások száma.

Miért éppen 112 a segélyhívó telefonszám?
Miért éppen 112 a segélyhívó telefonszám?

Az egységes segélyhívó telefonszám bevezetése mindkét kontinensen több évtizedes munka volt. Az Egyesült Államokban 1968-ban merült fel az ötlet, és még abban az évben döntöttek a 911-es szám mellett, mert rövid, könnyen megjegyezhető, és nem volt még foglalt körzetszámként. Az Államokban csak fokozatosan vezették be, még 1987-ben is az ország lakosságának nagyjából a fele tudta csak használni, és a kilencvenes évek végéig terjedt el mindenhol.

Európában hasonlóan lassan vezették be az egységes segélyhívót , amelyhez a 112-őt kellett tárcsázni. Az ötlet már 1972-ben felmerült, de csak 2002-ben hagyta jóvá az Európai Tanács és Parlament. Ezt a telefonszámot egyébként sok más ország is használja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra