Mennyire veszélyes a műtéti altatás?

Már-már azt lehet mondani, szinte soha nem figyelnek annyira egy páciensre, mint altatás közben, mindazonáltal az aneszteziológiai kockázat egyénre szabott, maga a beteg is befolyással lehet a végkimenetelre.

Egy műtét legnagyobb kockázatai

A műtéti beavatkozással járó kockázatokat három tényező együttesen teszi ki: e körbe tartoznak a társbetegségek, maga az operáció, valamint az érzéstelenítés és az altatás okozta megterhelés . Az érzéstelenítést általában előnyben részesítik az általános anesztéziával szemben az alacsonyabb szövődmény-előfordulási arány miatt. A jól vezetett a narkózis eredményeként azonban a beteg nem érez fájdalmat, a műtétre nem emlékszik, de a beavatkozást követően rövid idővel visszatér a tudata, nyelni, beszélni és mozogni is tud.

Az altatóorvos felel a műtét során a páciens jóllétéért és biztonságáért
Az altatóorvos felel a páciens jóllétéért és biztonságáért

Az anesztézia lehet helyi, regionális, általános (altatás) és ezek kombinációja. A leggyakrabban alkalmazott regionális aneszteziológiai módszerek a gerincközeli érzéstelenítések: a spinális és az epidurális anesztézia .

Hogyan történik a műtéti altatás? Az aneszteziológus olyan orvos , aki speciális aneszteziológiai, intenzív terápiás, fájdalomcsillapítási és újraélesztési ismeretekkel rendelkezik. Műtét során szoros együttműködésben dolgozik az aneszteziológiai asszisztenssel, a sebészekkel, valamint a műtői csapat többi tagjával. Az altatóorvos felel a műtét során a páciens jóllétéért és biztonságáért. Kivitelezi a pácienssel egyeztetett anesztéziát, megtervezi a műtét alatti és utáni fájdalomcsillapítás módját. Szükség esetén elvégzi a műtét alatti vérátömlesztést. Mindezeken túlmenően az esetleges intenzív ellátási igény esetén kezeli a beteget.

Az anesztézia folyamata

Egy beavatkozás során az aneszteziológus szakorvos szoros együttműködésben dolgozik az aneszteziológiai asszisztenssel, a sebészekkel, valamint a műtői csapat többi tagjával. A szövődmények megelőzése érdekében a szervezet működését különféle készülékek segítségével (EKG, vérnyomásmérő stb.) folyamatosan ellenőrzik. Amennyiben mégis probléma, szövődmény jelentkezik az anesztézia során , vagy közvetlenül utána, a beteg erről tájékoztatást kap, hogy egy esetleges újabb beavatkozásnál ne álljon elő újra.

Nem minden anesztézia jár eszmélet- vagy tudatvesztéssel , de az aneszteziológiai kockázat mindig egyéntől függ. Befolyásolja a páciens általános állapota, terhelhetősége, kísérő betegségek és azok súlyossága. Az olyan további tényezők pedig, mint például az elhízás vagy a dohányzás, növelhetik a kockázatot. További rizikófaktor a sürgős műtét, a hosszú és a komplikált operáció. Emellett, ha étel vagy folyadék van a páciens gyomrában, az az anesztézia során visszakerülhet a torokba, ahonnan a tüdőbe jutva fuldoklást és súlyos szövődményeket okozhat. Sürgős műtéteknél néha nincs idő a gyomor teljes kiürülését megvárni, ilyenkor speciális aneszteziológiai módszereket alkalmaznak a kockázat csökkentése érdekében.

A beteg felelőssége is az altatás

Jól látható, hogy maga a beteg is sokat tehet az esetleges műtéti szövődmények elkerülése érdekében. Megfelelő életvitellel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a különböző drogok és gyógyszerek mértéktelen használatának kerülésével a szervezet könnyebben viseli a beavatkozásokat. Éppen ezért a beteg is felelős az altatás/érzéstelenítés végkimeneteléért azáltal, hogy az altatóorvossal történő beszélgetések során nem titkolja el további betegségeit, esetleges függőségeit.

Ha ugyanis az aneszteziológiai szakvizsgálat során ezeket az információkat nem kalkulálja bele az altatóorvos a rizikó felmérésébe, az általa ajánlott érzéstelenítési eljárás súlyos - akár halálos - következménnyel is járhat.

A beteg is felelős az altatás, az érzéstelenítés végkimeneteléért
A beteg is felelős az altatás, az érzéstelenítés végkimeneteléért

Az általános anesztézia után gyakran előforduló mellékhatások a szédülés, kábaság, fejfájás, remegés, hányinger, hányás, viszketés, torokfájás, hátfájás, véraláfutás szúrási pontokon, átmeneti zavartság, izomfájdalmak. Ritkán előforduló mellékhatás és komplikáció a légzési nehezítettség, esetleges fulladásérzet , a fog-, ajak-, vagy nyelvsérülés, egy korábban már fennálló betegség romlása, de akár a nem megfelelő mélységű anesztézia miatt éberség is fennállhat a műtét során. Nagyon ritkán előforduló mellékhatások közé tartozik a szemsérülés, gyógyszerekre adott allergiás reakció, idegsérülés (bénulás vagy tartós zsibbadás), továbbá a halál .

Komoly műtétek altatás nélkül

Magyarországon 2016 tavaszán végeztek először mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sebészeti Klinikáján április elején elvégzett operációig elképzelhetetlen volt, hogy olyan kockázatos és összetett sebészeti beavatkozásokat, mint a tüdőműtét , ne mélyaltatásban végezzenek el.

Amerikai kutatók szerint az általános anesztézia inkább hasonlítható egy megfordítható, gyógyszerrel kiváltott kómához, mintsem mély alváshoz.

Kulcslyuksebészeti eljárással két pácienst is megoperáltak. Mindkét beavatkozásnál kombinált helyi érzéstelenítési módszerekkel és szoftver által vezérelt gyógyszeradagoló műszer segítségével érték el a betegek számára ideális, fájdalom- és stresszmentes állapotot.

Így a hagyományos altatásnál jelentősen gyorsabb volt a műtéti előkészítés, hiszen a beavatkozás alatt nem volt szükség gépi lélegeztetésre, illetve nem kellett a betegeket a hagyományos mélyaltatás és izomműködés blokkolásával kapcsolatos veszélyeknek sem kitenni. A műtétet végző orvosok számára is nagy élmény volt, hogy ilyen komoly beavatkozás közben beszélgethettek a beteggel. Az operáció utáni időszak is komplikáció nélkül telt, a páciensek rövid ápolási idő után hazamehettek.

Műtét előtt ezért veszélyes rágózni Műtét előtt néhány órával tilos ételt és italt magunkhoz venni, ezzel a legtöbben tisztában is vannak. Az altatással vagy helyi érzéstelenítéssel járó beavatkozások előtt valóban megtiltja az orvos az étkezést, de még a folyadékbevitelt is. A tilalom okairól itt írtunk korábban .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: