Menekültek: súlyos lelki traumát cipelnek

A nyilvánosság szinte semmit sem érzékel abból, milyen szerencsétlen sorsú emberek áramlanak Magyarországra. Legtöbbjük megkínzott, bántalmazott, nemi erőszakon átesett, pszichésen is sérült menekült. A segítőknek ezért elsősorban a poszttraumás stresszt kell valahogyan kezelniük, feloldaniuk.

"SZTK-rendelés lettünk" - festette le az állapotokat Hárdi Lilla pszichiáter, a kínzásokat és más traumákat átélt menedékkérőket Magyarországon egyedül segítő hvg.hu-n, amely a bicskei menekülttáborban is szolgálatot teljesítő Cordelia Alapítvány munkájáról készített riportot.

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) egy olyan szorongásos zavar, amely egy pszichológiailag traumatikus esemény után alakul ki. Akutnak akkor minősíthető, ha tünetei három hónapnál kevesebb ideig állnak fenn, krónikusnak pedig akkor, ha a zavar három hónapnál tovább tart. Késleltetett kezdetű PTSD-ről akkor beszélünk, ha a tünetek legalább hat hónappal a trauma után kezdődnek. Továbbiakért kattintson ide! "Csak jönnek, jönnek és jönnek, annyian, hogy sokszor nem tudnak mást tenni, mint gyógyszert felírni" - idézi a cikk az alapítvány vezetőjét. Hogy az összes Magyarországra érkező menekült közül mennyien éltek át testi vagy hvg.hu.

A megkínzott és traumatizált menekültek rehabilitációja még ideális körülmények között is sokrétű feladat. Leggyakrabban a betegségnek számító poszttraumás stressz-szindróma egy speciális fajtájának kezeléséről van szó, amit tovább bonyolítanak a kulturális és nyelvi akadályok.

A menekültek komoly traumákat cipelnek

Amikor a háború a túlélőket is megöli Volt háborús övezetek lakói, veterán katonák szenvednek leginkább a poszttraumás stressz szindrómában. Sokuknál hónapokkal a háború befejezése után indulnak el a tünetek, amelyek végleg megkeseríthetik életüket. Olvasson tovább!

A menekülés már önmagában labilissá tesz pszichésen, erre torlódnak az egyéb traumák: kínzás, bántalmazás, nemi erőszak, szexuális kisebbségeket érő elnyomás vagy a családtagok elvesztése. A Helsinki Bizottság ezért nemzetközi szakértőkkel közösen kidolgozott egy speciális tananyagot, ami eligazítja a szakhatóságokat többek között a traumatizált menekültekkel való helyes bánásmódban.

A teljes cikket ide kattintva találja.

Ha segítené önkéntes munkával vagy anyagilag az alapítvány munkáját, itt megteheti!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)