Megvédik az utasokat az őrült pilótáktól

Németországban fokozni fogják a repülőgép-pilóták meglepetésszerű tesztelését, hogy kiszűrjék a gyógyszerek és kábítószerek hatása alatt is álló személyeket. Ezt az intézkedést majdnem egy évvel azután vezetik be, hogy a Germanwings depressziós másodpilótája szándékosan lezuhant a rábízott géppel.

A Süddeutsche Zeitung számolt be a német kormány által már jóváhagyott intézkedéscsomagról. A program május végén lép életbe, amelyet azonban még a német parlament alsóházának, a Bundestagnak még jóvá kell hagynia.

Carsten Spohr a Lufthansa elnök-vezérigazgatója már tavaly májusban bejelentette, hogy a pilóták váratlan orvosi ellenőrzésekre számíthatnak. Mivel a Germanwings a német légi szállítási óriáscég leányvállalata, értelemszerűen a vizsgálatok az ott szolgálatot teljesítő pilótákat is érintette. Egy ehhez hasonló intézkedés most minden Németországban dolgozó pilótára ki fog terjedni.

A Germanwings 9525-ös járatának lezuhanása rámutat a repülésbiztonság egyik lehetséges hiányosságára: a pszichológiai teszteket ugyanis nem írják elő a pilóták kiképzése során. Ráadásul később sem kap ez a terület elég nagy hangsúlyt. Kattintson! Az intézkedéseket az egy évvel ezelőtti tragédia miatt hozták. 2015. március 24-én a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatát 150 utassal a fedélzeten a 27 éves Andreas Lubitz másodpilóta az Alpok fölé kormányozta, majd nekivezette a földnek. A baleset vizsgálata során kiderült, hogy Lubitz depresszióban szenvedett, ráadásul a légitársaság tudott egészségi állapotáról.

A katasztrófa súlyos kérdéseket vetett fel Németország a személyes adatok védelme és a közbiztonság közötti egyensúlyt illetően, s meg kellett válaszolni, hogy a vállalat tehetett-e volna többet, hogy megakadályozza a katasztrofális végkifejletet.

Gyakrabban fogják tesztelni a pilótákat

Az idézett dokumentum a müncheni lap szerint kimondja, a légitársaságoknak szavatolniuk kell, hogy csak az a munkavállalót szabad munkába állítani, aki erre megfelelő állapotban van, s a pilóta csak akkor repülhet, ha az állapota „biztonságos és ellenőrzött”. A vizsgálatok garantálnák, hogy a pilóták nem állnak „gyógyszerek és drogok” befolyása alatt, nem fogyasztottak alkoholt vagy más pszichoaktív anyagot.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) 2015 júliusában több orvosi vizsgálatot is ajánlott a pilóták számára, köztük különféle pszichológiai teszteket. Az EASA azt is kimondta, hogy mindig két embernek kell a pilótafülkében tartózkodnia (az esetleges őrült cselekedetek megakadályozása miatt), de ezt a szabály az EU még nem vezette be.

Forrás: Expatica

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra