Lezuhant gép: "ez nem öngyilkosság volt"

A kedden lezuhant Germanwings-gép másodpilótája szántszándékkal vitte zuhanásba a repülőt - állítja a marseille-i ügyészség. Egyre erősebb annak a gyanúja, hogy a másodpilóta öngyilkos akart lenni.

Az ügyet vizsgáló francia hatóságok a katasztrófa romjai közül kinyert fekete doboz anyagát végighallgatva jutottak erre a következtetésre: elmondásuk szerint a 28 éves Andreas Lubitz másodpilóta azután vette át az irányítást, hogy a kapitány kiment a mellékhelyiségbe, de már nem engedte vissza a pilótafülkébe.

Hogyan lehet feldolgozni a gyászt?

A nagyszabású tragédiák, balesetek, természeti katasztrófák hihetetlen módon megviselhetik az érintetteket: azokat, akik szerettüket, családtagjukat veszítik el, a túlélőket, de a mentési munkálatokban részt vevőket is. A fájdalom nemcsak fizikai jellegű, és az ilyen traumákhoz az érzelmek igen széles skálája tartozhat. Ezeket az érzelmeket egyáltalán nem könnyű megérteni, feldolgozni, és az érintetteknek gyakran rengeteg időre és szakszerű segítségre van szükségük ahhoz, hogy továbbléphessenek és újraépíthessék az életüket. A részletekért kattintson!

A hangfelvételek szerint a pilótafülkében ugyan hallható Lubitz lélegzése, de ezt leszámítva csak az hallatszik, hogy a kapitány megpróbál visszatérni a pilótafülkébe - a gép utasai csak az utolsó pillanatokban fogták fel, mi is történik igazából. A másodpilóta a földi irányítás ismételt megkereséseire sem válaszolt. A Barcelonából Düsseldorfba haladó járat 8 perces ereszkedés után csapódott a földbe: 144 utasa és 6 fős személyzete közül senki sem élte túl a katasztrófát.

Az ügyet vizsgáló Brice Robin ügyész elmondta: a hangfelvételeken az hallatszik, hogy mihelyst a kapitány elhagyja a pilótafülkét, a másodpilóta átveszi az irányítást és megnyomja a műszerfalon azon gombokat, amelyek megindítják az ereszkedést. A magasságcsökkenésnek más oka nem lehet, csak szándékos beavatkozás miatt változhat így a repülőgép mozgása. Robin azt is elmondta: a hanganyag legvalószínűbb értelmezése az, hogy a másodpilóta úgy döntött, nem engedi be a kapitányt a fülkébe. Az ilyen esetekre felkészülve a kapitánynak van beléptetőkódja, de ha a pilótafülkében lévő személyzet valamilyen okból úgy dönt, hogy megtagadja az ajtónyitást, érvényteleníteni lehet a kódot: így a legvalószínűbb magyarázat az, hogy Lubitz eltökélt szándékkal cselekedett.

A másodpilóta tehet a lezuhant repülőgép katasztrófájáról? (Forrás: Twitter)

A másodpilóta tehet a lezuhant repülőgép katasztrófájáról? (Forrás: Twitter)


Az Air France szakértői hozzátették: előfordulhat egy másik magyarázat is, amely szerint abban a pillanatban, hogy a kapitány elhagyja a pilótafülkét, felléphet egy olyan légnyomás-különbség, amelytől elájulhat a másodpilóta és beragadhat az ajtó is. Ennek azonban ellentmond a tény, hogy a repülőgép lassan, kontrollált módon kezdett el ereszkedni.

Hogy miért hagyta, hogy katasztrófa történjen, még nem tudni, de igen valószínű, hogy el akarta pusztítani a gépen. Lubitznak semmilyen ismert kapcsolata nincsen terrorszervezetekkel, de a német bűnügyi és hírszerzési szervek nagy erőkkel dolgoznak a másodpilóta életének felderítésén.

A hatóságok és a média legutóbbi jelentései szerint egyre erősebb annak a gyanúja, hogy a másodpilóta öngyilkos akart lenni, mivel semmilyen kapcsolatot nem sikerült felderíteni eddig extrém ideológiai vagy terrorista csoportokkal. A Montabaur kisvárosból származó Lubitzot 2013 szeptembere óta alkalmazta a Germanwings, összesen 630 órát töltött a levegőben. Repülőklubjának, a Luftsportclub Westerwardnak tagjai megdöbbenve állnak az eset előtt, mivel mind úgy ismerték meg a férfit, mint aki egész életében csak repülni akart. Szomszédai barátságos, jókedvű, határozott férfinak ismerték, akik gyakran látták a férfit futóedzései alkalmával elkocogni ablakaik előtt.

"Hatalmas rejtéllyel állunk szemben"

A csütörtök délután a Köln/Bonn-i repülőtéren kezdődött sajtótájékoztatón a Lufthansa vezetője, Carsten Spohr és a Germanwings ügyvezetőségének szóvivője, Thomas Winkelmann is mély megrendüléséről számolt be. Spohr elmondta, a legszörnyűbb rémálmában sem gondolta volna, hogy ilyesmi megtörténhet az általa irányított konszernnél.

Nincs rendszeres pszichológiai vizsgálat a pilótáknál - mondta el Spohr, ugyanakkor rendszeres egészségi vizsgálatok vannak. Itt a vezetési képességekre is hangsúlyt helyeznek.

A másodpilóta 2013 óta dolgozott a Germanwingsnél Spohr szerint. Korábban a kiképzést félbeszakította, de aztán folytatta a tanulást. Ennek okairól a Lufthansa vezetője nem tudott felvilágosítást adni.

Spohr szerint nincs olyan rendszer a világon, ami ki tudna zárni egy ilyen egyedi eseményt. Mint mondta, nem tud olyan információról, ami a másodpilótát motiválhatta volna. "Teljesen megbízunk a pilótáinkban" - mondta - ők a legjobbak és azok is maradnak a világon. Hatalmas rejtéllyel állunk szemben és nagyon szomorúak vagyunk - magyarázta a Lufthansa főnöke.

A másodpilóta hátteréről a Spiegel Online korábban azt írja, hogy eddig csak annyi ismert, hogy a 28 éves férfi Montabaurból származik. Ez a település Németország egyik nyugati tartományában, Rheinland-Pfalzban találató. Fiatal korában az LSC Westerwald nevű repülőklub tagja volt. A tragédia után az egyesület még a weblapján egy gyászhírrel emlékezett meg a katasztrófáról. Eszerint a férfi a saját álmait akarta megvalósítani, vitorlázórepülést tanult és végül Airbus A320-as pilóta lett. Időközben azonban a honlap elérhetetlenné vált a Spiegel Online szerint.

A német szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziére szerint egyelőre semmilyen információjuk nincs arról, hogy a másodpilóta valamilyen terrorista háttérrel rendelkezne.

A gép kapitánya előírásszerűen cselekedett

A New York Times újságírójának kérdésére Spohr azt mondta, hogy a gép kapitánya előírásszerűen cselekedett, hiszen elhagyhatja a pilótafülkét, ha nincs a munkaleterheltség a legkisebb. Minthogy az utazási magasságot elérték, erre lehetősége volt. Spohr is megerősítette, hogy nincs semmi jele annak, hogy a másodpilóta valamilyen terrorista háttérrel rendelkezett volna.

A német ügyészség és rendőrség jelenleg is házkutatást tartanak a másodpilótánál, Düsseldorfban. A 27 éves, Montabaurból származó férfi ugyanis egy ideje már Düsseldorfban lakik.

Hogyan reagáltak a hozzátartozók?

Egyszerűen szörnyű, amikor egy hozzátartozó meghal - mondta Spohr, amikor egy újságíró azt tudakolta, miként reagáltak az áldozatok rokonai az újabb hírekre, amelyek a másodpilótára vonatkoztak. A Lufthansa vezére szerint a rokonok különbözőképpen reagáltak egyébként az öngyilkosságról és gyilkosságról szóló információkra. "Egy hozzátartozó elvesztése már önmagában is szörnyű hír, nehezen lehetne fokozni azzal, hogy gyilkossággal és öngyilkossággal is összekapcsolódik" - derült ki a Lufthansa vezérének nyilatkozatából. Mint mondta, le fogunk ülni, és megnézik, mit tudnánk jobban csinálni a pilóták kiképzésekor. A szerencsétlenség azonban nem ingathatja meg a hitét a pilótáiban. "Ennek az egyedi esetnek minden szörnyűsége ellenére, én és a kollégáim bízunk az évek óta kipróbált eljárásban" - tette hozzá. Az, hogy egy ember 149 másikat a halálba visz, arra nem az öngyilkosság szót használnám" - mondta. Ám azt nem árulta el, milyen kifejezést használna.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést időnként felhők zavarják, de csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag