Megvakíthat a legveszélyesebb gyomnövény

Szembe kerülve vakságot, bőrre pedig égési sérüléseket okozhat az egyik legveszélyesebb hazai növény, a kaukázusi medvetalp. Ráadásul szinte kiirtani sem lehet.

Kevés olyan veszélyes gyomnövénybe futhatunk bele a határainkon belül, mint a kaukázusi medvetalp. A Közép-Ázsiában honos növény a 19 században került Európába, szaporodóképességének és igénytelenségének köszönhetően pedig gyorsan megvetette a lábát az egész kontinensen. Hazánkban az 1980-as években jelentették az első példányokat Mátraszentimre, Zirc, Szombathely és Szarvas környékéről. 2014 nyarán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak egy nagyobb kolóniát a növényekből, melyre figyelmeztető táblákat is tettek: "Vigyázat, veszélyes! Vakságot és kiütéseket okozhat!" felirattal. Ez pedig nem puszta ijesztgetés, a növényt tanácsos minél messzebbre elkerülni.
Ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítségért folyamodnia - idézi a Szeretlek Magyarország Balogh Lajos botanikust. "A növény nedvének a bőrre kerülésével, vagy egyáltalán a növény érintésével okoz heves bőrgyulladást, hólyagosodást, égési sérüléseket, amelyeket ha megtapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk. Eredménnyel gyógyítható, de oda kell rá figyelni" - tette hozzá a szakember. A kaukázusi medvetalp elsősorban azért veszélyes, mert olyan anyagokat tartalmaz (gyakorlatilag a teljes föld fölötti része), amelyek erősen fényérzékenyítő hatásúak. És ehhez a növényt nem kell megenni, elegendő, ha a hajtás kontaktusba kerül a bőrrel. A benne lévő furokumarin típusú vegyületek fokozzák a bőr fényérzékenységét, ezért a napsütés hatására az érintett területek leégnek, akár súlyos, nehezen gyógyuló, hólyagos égési sérülések is keletkezhetnek.

Nem a medvetalp a növényvilág legfélelmetesebb fegyvere: a trópusokon nő a halál fája, melyek gyümölcse, levele, törzse, de még az elégetésekor keletkező füstje is rendkívül veszélyes. Az alábbi cikkünkben bővebben is olvashat a fáról!


Ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítségért folyamodnia

Ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítségért folyamodnia

Legokosabb, ha messziről elkerüljük a növényt. Ha mégis "kapcsolatba kerültünk" a medvetalppal, az a legfontosabb, hogy legalább egy napig óvjuk a napsütéstől az érintett testrészt. Ha így teszünk, az égési sérülés nem alakul ki. Enyhébb szinten a növény okozta égési sérülés enyhíthető otthoni kenőcsökkel vagy spray-el. Ha a bőr felhólyagosodott, illetve a növény nedve a szemünkbe került, mindenképpen keressünk fel egy orvost!
Németországban 2003-ban 16 ezer balesetet regisztráltak, amely a kaukázusi medvetalphoz volt köthető, 2008-ban pedig az év mérgező növényének is választották. Hazánkban szerencsére elenyésző az előfordulása, a Magyar Allergia Szövetség szerint jelenleg nem jelent veszélyt a lakosságra. Irtását is megnehezíti, hogy a növény invazív mivoltából fakadóan gyorsan terjed és viszonylag igénytelen, így a rossz környezeti viszonyok ellenére is képes megvetni a lábát.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag