Megbukott néhány sonka

A húsvéti időszakban is rendszeresek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések.

Fokozottan ellenőrzik a termékeket

A fogyasztóvédelmi hatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit: a csokoládényuszikat, a húsvéti sonkákat és a pálinkákat . Az árak feltüntetése mellett a mérőeszközök meglétét, hitelességét, a nyugtaadást, és a vállalkozás elérhetőségéről szóló tájékoztatást is ellenőrzik a húsvéti vásároknál, kitelepüléseknél. "A húsvéti ellenőrzések március közepétől húsvétig folyamatosak az üzletekben és a húsvéti vásárokban is" - mondta el Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Megbukott néhány sonka a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen
Főként a sonkákkal voltak problémák. Fotó: 123rf

Az élelmiszerbiztonság mellett a szakemberek azt is vizsgálták, hogy a termék címkéjén leírtak mennyire felelnek meg a valóságnak. "A három kategóriában vizsgált összesen 77 termék közül csupán öt esetében tártak fel mulasztást, hiányosságot a szakemberek. A fogyasztóvédelem intézkedik arról, hogy a kifogásolt sonkák lekerüljenek a polcokról" - magyarázta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A sonkáknál volt a legtöbb hiba

A húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, ezért ezt a termékkört kiemelten vizsgálta a laboratórium: 37 sonkát ellenőriztek, melyek közül négy bukott meg, ezek közül három már lekerült a polcokról. Három nyers sonkának a sótartalma, egy gépsonkának pedig az előírttól elmaradó fehérjetartalom mellett a nedvességtartalma volt magasabb a megengedettnél. A sonkák vizsgálata ezen a linken érhető el.

Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat - bárány, tojás, sonka - szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztjuk. Ám nem árt néhány dologra odafigyelni. Hasznos húsvéti tanácsokat adunk az alábbi linken .

A húsvéti csokoládényuszik közül 5 étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek: 20 csokinyúlból mindössze egy, tejcsokoládéból készült termék címkézésével akadt probléma, amely csomagolásán az egyébként megengedett növényi zsiradék felhasználását nem tüntették fel. A csokinyuszik laborvizsgálatának eredménye az alábbi linken érhető el.

A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák: a vizsgált 20 termék mindegyike megfelelt az ellenőrzött alkoholtartalom szempontjából. A pálinkák vizsgálati eredménye az alábbi linken érhető el.

Az árfeltüntetéssel akadtak problémák

A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a kifogásolt termékek polcról való levételét és a címkézési hiányosság megszüntetését. Országosan már közel 500 üzletet ellenőriztek próbavásárlással, 40 százalékuknál találtak kifogásolnivalót. Tipikusnak tekinthetőek az árfeltüntetéssel kapcsolatos problémák - például az akciós vagy a kiírtnál magasabb áron való értékesítés -, ugyanakkor a tapasztalatok alapján a kereskedők szinte minden esetben adnak blokkot, így a vásárlást követően ellenőrizhető, hogy a polcon feltüntetett árért vettük-e meg a terméket.

Forrás: fogyasztovedelem.kormany.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra