Meg lehet enni a pestises sertéshúst

Biztonságosak az országban előállított húsok és húskészítmények az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenése után is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal két, Heves megyében elhullott vaddisznóban mutatta ki az afrikai sertéspestist. A betegség a házi sertésekben nem jelent meg, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint pedig az ASP vírus nem betegíti meg az embereket.

Az ASP vírus nem betegíti meg az embereket
Az ASP vírus nem betegíti meg az embereket

A közleményben hangsúlyozták, hogy a hazai állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió által megkövetelt, magas szintű állategészségügyi felügyelet alatt állnak, ezért az élelmiszerbiztonság garantált. A magyar feldolgozók által - legálisan és ellenőrzött módon - előállított sertéshús és sertéshús-készítmények biztonságosak. Az afrikai sertéspestis vírusa egyébiránt nem betegíti meg az embert, az érintkezés a fertőzött állatokkal, de még a fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent veszélyt.

A kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelten kéri az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be. Minden elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznóról, sertésről mielőbb értesítsék az illetékes állatorvost.

Kétes eredetű húsokra csapott le a Nébih Több mint fél tonna élelmiszert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy állattartással és húskészítmények gyártásával foglalkozó kistermelő telepeinek ellenőrzése során. Részletek !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra