"Meg kell előzni a vízválságot"

A harmadik alkalommal megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó témája a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz által okozott problémák. A találkozót október 15-e és 17-e között tartják.

A jövő heti három napos tanácskozáson - amelynek szlogenje "Megelőzni a vízválságot!" - politikusok, bankárok, üzletemberek, feltalálók és tudósok gondolkodnak majd közösen a megoldásokon.

vízválság, Víz Világtanácskozás, vízhiány, vízszennyezés, globális problémák
vízválság, Víz Világtanácskozás, vízhiány, vízszennyezés, globális problémák

Nagy károkat okoz a szennyezett víz

A sok víz és a kevés víz drámájára Magyarországon is láthattunk példákat. A szennyezett víz problémájával kapcsolatban azonban fontos kiemelni, hogy 20 évvel ezelőtt a magyarországi szennyvizeknek csak a 20 százalékát tisztították meg, napjainkban azonban a szennyvíz 90 százaléka már tisztítottan kerül vissza a természetes vizekbe. A fejlődő országokban viszont ez fordítva van: a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul jut vissza a folyókba és a tavakba, ez pedig mérhetetlen károkat okoz - mutatott rá Áder János.

A szárazság váratlan következményéről itt olvashat!

A tanácskozás célja, hogy megelőzzék a vízválságot, valamint megoldást keressenek arra, hogy ne történjen nagyobb baj. Ahol pedig már bekövetkezett a probléma, ott ki kell találni, hogy mit lehet tenni az eredményes alkalmazkodás érdekében.

Bélyeggel figyelmeztetnek a víz fontosságára

Magyarország harmadik alkalommal rendezi meg a Víz Világtalálkozót, a Magyar Posta pedig már harmadik alkalommal bocsát ki bélyeget, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, az édesvíz-készletet fenyegető veszélyekre, valamint az ebből fakadó társadalmi és gazdasági problémákra - közölte Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. A világtalálkozóra kibocsátott bélyegek grafikai ábrázolásukban is megjelenítik az aktuális témát. 2013-ban a víz sokszínűségét és felhasználhatóságát, 2016-ban a vizet mint életadó forrást ábrázolták.

Az idei bélyegblokkon a víz a "jövő reménye" felirattal és a reményt szimbolizáló galambbal együtt jelenik meg. A blokk keretrajzán a 2019-es világtalálkozó szlogenje olvasható, a borítékon a víz alatt látható vörös szín pedig a veszélyre hívja fel a figyelmet. A bélyegző a Földet mint szemgolyót ábrázolja. A bélyegblokk - Nagy Nándor grafikusművész tervei alapján - a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 60 ezer példányban.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés