"Meg kell előzni a vízválságot"

A harmadik alkalommal megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó témája a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz által okozott problémák. A találkozót október 15-e és 17-e között tartják.

A jövő heti három napos tanácskozáson - amelynek szlogenje "Megelőzni a vízválságot!" - politikusok, bankárok, üzletemberek, feltalálók és tudósok gondolkodnak majd közösen a megoldásokon.

vízválság, Víz Világtanácskozás, vízhiány, vízszennyezés, globális problémák
Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója és Áder János köztársasági elnök.Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nagy károkat okoz a szennyezett víz

A sok víz és a kevés víz drámájára Magyarországon is láthattunk példákat. A szennyezett víz problémájával kapcsolatban azonban fontos kiemelni, hogy 20 évvel ezelőtt a magyarországi szennyvizeknek csak a 20 százalékát tisztították meg, napjainkban azonban a szennyvíz 90 százaléka már tisztítottan kerül vissza a természetes vizekbe. A fejlődő országokban viszont ez fordítva van: a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul jut vissza a folyókba és a tavakba, ez pedig mérhetetlen károkat okoz - mutatott rá Áder János.

A szárazság váratlan következményéről itt olvashat!

A tanácskozás célja, hogy megelőzzék a vízválságot, valamint megoldást keressenek arra, hogy ne történjen nagyobb baj. Ahol pedig már bekövetkezett a probléma, ott ki kell találni, hogy mit lehet tenni az eredményes alkalmazkodás érdekében.

Bélyeggel figyelmeztetnek a víz fontosságára

Magyarország harmadik alkalommal rendezi meg a Víz Világtalálkozót, a Magyar Posta pedig már harmadik alkalommal bocsát ki bélyeget, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, az édesvíz-készletet fenyegető veszélyekre, valamint az ebből fakadó társadalmi és gazdasági problémákra - közölte Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. A világtalálkozóra kibocsátott bélyegek grafikai ábrázolásukban is megjelenítik az aktuális témát. 2013-ban a víz sokszínűségét és felhasználhatóságát, 2016-ban a vizet mint életadó forrást ábrázolták.

Az idei bélyegblokkon a víz a "jövő reménye" felirattal és a reményt szimbolizáló galambbal együtt jelenik meg. A blokk keretrajzán a 2019-es világtalálkozó szlogenje olvasható, a borítékon a víz alatt látható vörös szín pedig a veszélyre hívja fel a figyelmet. A bélyegző a Földet mint szemgolyót ábrázolja. A bélyegblokk - Nagy Nándor grafikusművész tervei alapján - a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 60 ezer példányban.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra