Magyarországra is elér a malária

A globális felmelegedés miatt néhány évtizeden belül Magyarországon is megjelenhetnek olyan betegségek, amelyek miatt ma még legfeljebb egy-egy trópusi nyaralás során kell csak aggódnunk. A szakértők szerint a változásokra időben fel kell készülni.

"Létrehoztunk egy nemzetközi munkacsoportot, és azt szeretnék, hogy ebből egy nagyon komoly, potenciálisan globális méretű akció legyen, hogy előre gondolkodva csillapítani tudjuk az új fertőzések terjedését. Kiirtani őket nem lehet, ez illúzió, de nem mindegy, hogy mekkora lesz a veszteség" - nyilatkozta az Indexnek a feladatául a megelőzést kitűző DAMA projekt kapcsán Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus.

A trópusi vidékeken évente több tízmillió ember halálát okozza a malária. Részletek itt.

A szakember kifejtette, a veszélyt részben az állatok és kórokozók globális felmelegedés miatt bekövetkező tömeges migrációja jelenti, ezáltal ugyanis magunkat is új patogéneknek tesszük majd ki. A közeljövőben például nagy valószínűséggel újra el fog terjedni a mérsékelt égövi országokban a malária, mi több, a kórkép már idén augusztusban is halált okozott a kontinensen: egy négyéves kislány vesztette életét az olaszországi Breciában.

Nagy valószínűséggel visszatér Magyarországra a malária
Nagy valószínűséggel visszatér Magyarországra a malária

A magyar járványügyi szakemberek és parazitológusok biztosra veszik, hogy előbb-utóbb a malária újra meg fog jelenni Magyarországon is. Emellett komoly fenyegetést jelent a nyugat-nílusi láz és a dengue-láz is Közép-Európában. Utóbbinak az előrejelzések szerint világszerte 5-6 milliárd ember lesz kitéve 60 év múlva.

A DAMA projekt célja, hogy folyamatosan friss információkkal rendelkezzünk a biodiverzitás változásairól, a paraziták terjedéséről és az új megbetegedésekről, ezzel együtt pedig egy kockázatelemző és figyelmeztető rendszer kiépítése akár mobilapplikációkra is. "Korábban mindig utólag reagáltunk, most a cél a proaktivitás, a megelőzés. Ez nem olcsó, de ha nem teszünk semmit, az még drágább lesz" - idézi az Index tudósítása a témában rendezett balatonfüredi konferencián elhangzottakat. Szathmáry Eörs becslése szerint a teljes globális jelzőrendszer kiépítése nagyjából egymilliárd euróból lenne megvalósítható.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)