Magyarországon ezért ilyen rossz a levegő

Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért - hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Ahogy a napokban a HáziPatika.com-on is olvashatták, a szálló por miatt a hétvégén is több városban volt rossz a levegő minősége. Bár azóta többfelé javult a levegő minősége, néhány helyen továbbra is magas a légszennyezettség. Debrecenben és Nyíregyházán például egészségtelen a levegő, de Miskolcon, Oszláron, Szegeden és Székesfehérvár is kifogásolták a levegő minőségét. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért azt javasolja az érintett térségek lakóinak - különösen a gyermekeknek, a várandós nőknek, az időseknek, valamint a légúti vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek -, hogy tartózkodjanak kevesebbet a szabadban.

légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, levegőszennyezés, szálló por, fűtés,
légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, levegőszennyezés, szálló por, fűtés,

Mitől rossz a levegő?

A légszennyezés ennyire veszélyes - részletek itt!

Egy tavaly végzett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy az emberek szerint a szálló por (PM10 és PM2,5) főként az iparból és a közlekedésből származik. Ám ezek valójában csak 25 százalékban felelnek a légszennyezettségért - a legjobban a lakosság szennyezi a levegőt. A válaszadók 14 százaléka beismerte, hogy hulladékkal is tüzel, miközben azt jogszabály is tiltja. Ajánlott kerülni a lignittel való fűtést is, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre. Ezért is indították el a "Fűts okosan!" kampányt, amelynek célja a légszennyezettség csökkentése, valamint a fűtési költségek csökkentése. A helyes fűtési módokról a kampány oldalán találhatunk hasznos információkat.

Így ellenőrzik a levegőt

Az Országos Légszennyezettségi Hálózat harminckét városban, 54 automata mérőállomáson méri a levegő minőségét. Ezen felül 138 manuális mérőponttal és 12 mobil mérőautóval is végeznek méréseket, továbbá hamarosan két újabb automata mérőállomással is bővül a hálózat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció