Korszerűtlen CT miatt halt meg a nő

Olyan rossz minőségű felvételt készített az ajkai kórház CT-je, hogy az orvosok nem fedezték fel rajta a daganatot. Négy hónap múlva elhunyt a rákos beteg.

Korábban az RTL Klub híradója hívta fel a figyelmet, hogy az ajkai Magyar Imre Kórház CT-készülékét biztonsági okokból üzemen kívül helyezték. Mivel a 2005-ben vásárolt készülék nem tudta ellátni a feladatát, a vizsgálatra várókat Veszprémbe szállították át. Az eset kapcsán jelentkezett egy néző, aki édesanyjával kereste fel a kórházat. A hibásan működő CT miatt a nő halálos betegségét nem fedezhették fel időben az orvosok - írja a hvg.hu.

A fej és a nyak területeinek (szájüreg, szájgarat, orrgarat, algarat, gége) leggyakoribb daganatait tekintve első helyen állunk Európában. Évente csaknem 6000 ember betegszik meg emiatt, négyszer több férfi, mint nő. Bővebben a betegségről az alábbi cikkünkben olvashat!

Nehezen ismerhető fel a felvételeken

A hölgy még 2014-ben fordult orvoshoz szűnni nem akaró fej- és fülfájás miatt, a kórházban pedig elvégezték az ilyenkor szokásos CT-vizsgálatot. Az eredmények alapján az orvosok nem állítottak fel diagnózist, és úgy küldték haza a nőt, hogy nincs semmi baja. Négy hónappal később, 2014 novemberében mégis meghalt orrgaratrákban. A szombathelyi kórházban a nőnek azt mondták, hogy a júliusban készült CT-felvételek ugyan rendkívül rosszak voltak, de felismerhetőek rajta a kezdeti tumor tünetei.

A hibásan működő CT miatt a nő halálos betegségét nem fedezhették fel időben
A hibásan működő CT miatt a nő halálos betegségét nem fedezhették fel időben

Az elhunyt nő lánya az ajkai kórház betegjogi képviselőjéhez fordult, ahol úgy tájékoztatták: a CT-gép "nem felel meg a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek", erről pedig nem tett jelentést a kórház. A minisztérium szerint a szolgáltató hibát vétett, a rossz minőségű felvételekről azonban más orvos sem tudta volna egyértelműen felismerni a daganatot.

Az orrgaratrák tünetei

A tumor elhelyezkedése szerint többféle garat- és gégerák különböztethető meg. Az esetek egy részében a garat vagy a gége daganata párhuzamosan alakul ki a nyelőcsőrákkal. Az orrgarat daganatai nehezített orrlégzéssel, halláscsökkenéssel, középfülgyulladással, fejfájással, lágyszájpad-bénulással és véres orrváladékkal járhatnak. Előfordul, hogy a koponyaalapi terjedés által kiváltott fájdalom, agyidegtünetek vagy nyakban kitapintható csomók hívják fel a betegség jelenlétére a figyelmet. A garat középső és gégebemenet mögötti szakaszát érintő daganatok esetében torokfájás és nehezített légzés lehet jelen. A garatrák típusairól és jellegzetes tüneteiről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)