Koronavírus: van, ahol újra leáll az élet ősztől

A koronavírus delta variánsa által okozott negyedik hullám megfékezése érdekében újabb járványügyi szigorításokról döntöttek Izraelben, és szeptemberi zárlatra is készülnek.

A koronavírus-járvány gyorsulása miatt augusztus 8-án újabb korlátozások lépnek életbe Izraelben. Ezek alapján minden zárt térben kötelező lesz a "zöld címke", vagyis csak a beoltottak, a gyógyultak, illetve a friss negatív teszttel rendelkezők léphetnek be a nyilvános helyekre. A szabályozás a 12 év alatti gyerekekre is vonatkozik majd. Emellett augusztus 20-ától szabadtéren is kötelező lesz a maszk használata a 100 fősnél nagyobb rendezvényeken.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Elkerülhetetlennek látják az újabb zárlatot. Fotó: illusztráció, Getty Images

További szigorítások jövő héttől

Az állami hivatalokban jövő héttől csak a dolgozók fele lesz jelen, a többiek otthonról dolgoznak majd. Otthoni munkavégzést javasolnak a magánszektor számára is, emellett pedig a kézfogás, az ölelések és testi kontaktust mellőzését kérik a lakosságtól. Ezentúl karanténba kell mennie a 12 év alatti koronavírus -fertőzöttekkel törődő felnőtteknek is, valamint fokozzák az otthoni karantén betartásának és a maszkviselés megszegésének ellenőrzését. A 60 év felettieket pedig arra kérték, hogy ne találkozzanak oltatlan emberekkel zárt térben.

Koronavírus: az iskolakezdéssel robbanhat be a 4. hullám - kattintson!

Tilos továbbá a "piros" besorolású - vagyis erősen fertőzött - országokba utazni, a közepesen fertőzött "narancssárga" országokból visszatérőknek pedig karanténba kell vonulniuk egy hétre - akkor is, ha oltottak vagy gyógyultak. A zöld államokból érkezőknek csak a reptéri tesztek negatív eredményének kézhez kapásáig kell otthon tartózkodniuk.

Elkerülhetetlennek látják az újabb zárlatot

A jelenlegi járványügyi adatok miatt az egészségügyi szakemberek kijelentették, hogy már elkerülhetetlennek tűnik a szeptemberi zárlat bevezetése, vagyis mindenképpen erre lesz szükség ahhoz, hogy megállítsák a súlyos betegek számának növekedését - a kórházak ugyanis akkor már várhatóan nem lesznek képes befogadni őket. Úgy vélik, hogy a szeptemberi zárás gazdasági költségei viszonylag alacsonyak lesznek, az őszi ünnepek miatt ugyanis kevesebb lesz a munkanap, mint máskor.

A szakértők szerint egyébként a zárlat 10 napon belül kihat az új típusú koronavírussal megfertőződött betegek számára, a súlyos esetek alakulását pedig 2-3 héten belül tudja befolyásolni. "Valószínűleg nincs menekvés az országos zárlat elől, kivéve, ha a harmadik oltás jelentősen csökkenti a betegek számát" - vélekedett Naftali Bennett miniszterelnök.

Újabb mutánsokat eredményezhetnek a brit lazítások - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)