Koronavírus: vadállatok között is terjedhet

Az ember által megfertőzött vadállatok továbbadják társaiknak a vírust, tehát az állatok között is terjedhet a kórokozó - állapította meg egy friss kutatás.

Az ember megfertőzhet új koronavírussal vadon élő szarvast, amely képes terjeszteni a vírust társai körében - mutatták ki amerikai kutatók, akik először találtak bizonyítékot arra, hogy az állatok jelentős mértékben terjesztik a vírust a vadonban. A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói kilenc hónapon át vizsgáltak fehérfarkú szarvasokat, melyek egyharmada volt aktív fertőzött, de a 2020 novembere és 2021 januárja közötti időszakban a vizsgált állatok 80 százalékának volt pozitív a koronavírustesztje. A vírus vélhetően emberről terjedt át közvetve a szarvasokra, amelyek valószínűleg továbbadták a fertőzést.

Az erdőirtások ennyire veszélyesek A vadon élő gerinces fajok populációi átlagosan kétharmaddal zsugorodtak világszerte 1970 óta, az élelmiszertermelés céljából végzett erdőirtások következtében - derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentéséből, amely arra figyelmeztet, hogy az ökoszisztémák károsítása fokozza a COVID-19-hez hasonlófertőző betegségekfelbukkanásának kockázatát.

Gyorsabban terjed a vadak között, mint hitték

A kutatók tudatában voltak annak, hogy a szarvas megfertőződhet a koronavírussal, de meglepte őket a fertőzött állatok hatalmas száma (ötből négy állat bizonyult pozitívnak), csakúgy mint az, hogy vírusterhelésük igen magas volt - mondta Suresh Kuchipudi virológusprofesszor, a tanulmány társszerzője a The Guardian című brit napilapnak. Az is meglepte őket, hogy kapcsolat volt a genetikai elemzésekben az ember általi fertőződést, majd a vírus más őzeknek történő gyors átadását illetően. A kutatók Iowa államban élő fehérfarkú szarvasokat vizsgáltak, de úgy vélik, hogy a széleskörűfertőzésmáshol élő szarvasok esetében is igaz.

A vadállatok továbbadják társaiknak a koronavírust. Fotó: Getty Images
A vadállatok továbbadják társaiknak a koronavírust. Fotó: Getty Images

A fehérfarkú az egyik legelterjedtebb és leggyakoribb szarvasfajta az amerikai kontinensen, ráadásul a vadászok kedvelt zsákmánya. Fogékony a SARS-CoV-2 vírusra, megfertőződhet azáltal, hogy az emberek eldobott élelmiszerét fogyasztja vagy vírusos szennyvizet iszik, esetleg olyan helyen szaglászik, ahol emberi köpet vagy vizelet van. "Nagyon valószínű, hogy az állat elkapja a vírust, bár ember általi közvetlen átadás még nem történt" - tette hozzá Kuchipudi.

Már a koronavírus-járvány előtt is ismert volt a tudósok körében az, hogy a koronavírusok megfertőzhetik az állatokat, és az Egyesült Államokban a közönséges koronavírus elleni oltás rendszeres volt a háziállatok esetében. "A fajok közötti fertőzés mutánsokat eredményezhet és nehéz megmondani, hogy ezek a változatok enyhébbek vagy súlyosabbak lesznek. Eddig nincs bizonyíték arra, hogy az állatokról visszafertőzne emberre" - mondta Stanley Perlman, az Iowai Egyetem mikrobiológus és immunológus professzora.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)