Koronavírus: új veszélyeztetett csoportot fedeztek fel

Akár tízszeres is lehet az elhalálozás kockázata a Down-szindrómásoknál - állapította meg egy friss kutatás, ami azért is jelentős, mert őket eddig nem sorolták a különösen veszélyeztetettek közé.

Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan világklasszis labdarúgója a koronavírus-járvány elleni védekezés, illetve a szabályok betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet - a rá jellemző hangulatú videót cikkünkre kattintva nézheti meg.

Koronavírus-fertőzés esetén a Down-szindrómás felnőtteknél nagyobb lehet a kockázata annak, hogy kórházi ellátásra szorulnak, és sokkal nagyobb lehet a betegség miatti elhalálozás rizikója, áll egy friss tanulmányban. "Becsléseink szerint Down-szindrómával élő felnőttek esetén négyszer nagyobb lehet annak valószínűsége, hogy a COVID-19 miatt kórházi kezelésre lesz szükségük, és tízszer nagyobb lehet az elhalálozás kockázata" - idézi a WebMD a tudományos munkát jegyző brit tudósok az Annals of Internal Medicine-ben megjelent publikációját.

A Down-szindrómával élőket eddig nem sorolták a különösen veszélyeztetettek közé. Fotó: Getty Images
A Down-szindrómával élőket eddig nem sorolták a különösen veszélyeztetettek közé. Fotó: Getty Images

Az Oxfordi Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport 8,26 millió felnőtt, köztük 4053 Down-szindrómás adatait tanulmányozta január 24. és június 30. közt. A Down-szindrómások közül 68 fő hunyt el, közülük 27 személy (39,7 százalék) koronavírus következtében, 17 fő (25 százalék) tüdőgyulladásban vagy pneumonitisben (nem fertőzéses eredetű tüdőgyulladás), és 24 alany (35,3 százalék) más okok miatt. A nem Down-szindrómás alanyok közül 41 685 fő hunyt el, a koronavírus 20,3 százalékuk, 8457 személy életét követelte. 5999-en (14,4 százalék) haltak meg fertőzéses vagy nem fertőzésestüdőgyulladáskövetkeztében, és 65,3 százalékuk, azaz 27 229 fő más okok miatt.

Sok egyéb tényezőt figyelembe véve jutottak az eredményre

A tudósok figyelembe vettek továbbá olyan tényezőket is, mint például az alanyok életkorát, nemét, testtömegindexét, illetve, hogy intézményi keretek közt ápolják-e őket, vagy szenvednek-e olyan betegségekben, mint például ademenciavagy veleszületett szívbetegség - így jutottak arra a megállapításra, hogy a kórházi kezelés 4,94-szer, a halálozás 10,39-szer nagyobb valószínűséggel következik be az említett kórral élő csoport tagjainál.

Bár egyesekben kétségeket vethetnek fel a fenti eredmények, a kutatók szerint azért is jelentős ez a tudományos munka, mert a Down-szindrómásokat eddig nem sorolták a koronavírus által különösen veszélyeztetettek közé, mint például a magas vérnyomásban vagy diabéteszben szenvedőket. De talán ez a kutatás rávilágít, milyen fontos, hogy rájuk is még jobban vigyázzunk.

A járvány miatt teljesen bezárkózott egy magyar falu. Az ezer fős Szentpéterfán az elmúlt héten három olyan ember halt meg, akinek pozitív lett a koronavírustesztje - további részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)