Koronavírus: tovább csökkent a betegek átlagéletkora

Az elmúlt héten 21 százalékkal kevesebb új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, mint egy héttel korábban. A járvány platófázisa után tehát most egy enyhe csökkenésnek vagyunk tanúi, azonban még mindig sokan vannak kórházban, és egyre több fiatal betegszik meg - hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Ötödével csökkent az elmúlt héten az új esetek száma, a legnagyobb - 40 százalékos - mérséklődést Somogy megyében mérték. Azonban a koronavírus-fertőzöttek átlagéletkora is csökkent, így jelenleg 45 év - ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Ezekben a korosztályokban terjed most

Koronavírus: enyhe javulás jöhet itthon - részletek!

A szakember ismertetése szerint az új típusú koronavírussal megfertőződöttek 23 százaléka 40 és 49 év közötti, 16 százaléka 30-39 éves, míg 17-17 százalékuk a 20-29, az 50-59 és a 60-69 éves korcsoportokból került ki. A tiszti főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy bár kórházban ápolt és lélegeztetésre szoruló betegek száma is enyhén csökkent a napokban, még mindig nagyon magas szinten mozog. A brit mutáns miatt ráadásul rendkívül nehéz a súlyos állapotban lévő személyek gyógyítása.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag

Egyre több fiatal kap oltást

A tegnapi nap folyamán 68400 adag Moderna-, és 72 ezer adag AstraZeneca-féle koronavírus-vakcinát kaptunk. A védőoltásra regisztráltak száma már meghaladja a 4,32 milliót, 69 százalékuk viszont már legalább az első oltást megkapta - emelte ki Müller Cecília. "Sok oltott csoport van a hátunk mögött, már megvédtük azokat, akik egészségügyi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt esendőbbek, ezért most az alacsonyabb kockázatú csoportok felé haladunk" - fogalmazott. Véleménye szerint most már rövid időn belül elérhetjük azt az állapotot, hogy a mai napig regisztrált összes személyt beoltsák.

Fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a tegnapi nap során több mint 540, szeptember 21-e óta pedig már összesen 55735 személy ellen intézkedtek a rendőrök a koronavírus-járvány megfékezését célzó maszkviselési szabályok megszegése miatt. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a beoltottak száma már közeledik a 3,5 millióhoz, ezt átlépve pedig megnyithatnak majd a vendéglátóhelyek teraszai. A teraszok 21:30-ig lehetnek majd nyitva, a vendégeket pedig nem kötelezik maszkviselésre. A kijárási tilalom este 10 órai kezdete előtt azonban mindenkinek haza kell érnie - szögezte le az alezredes.

A honvédség is besegít a vakcinázásba - nézze meg a képeket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció