Koronavírus: tavaszig kell kitartani?

Ma már jó okkal lehet reménykedni abban, hogy a tömeges teszteléssel és az oltóanyagok megjelenésével tavaszra fel lehet oldani a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat - jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök.

Az adatok máris arra vallanak, hogy az eddig meghozott angliai intézkedések lassították, egyes helyeken pedig vissza is fordították a koronavírus -fertőzöttek számának növekedését. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint ugyanis az elmúlt egy héten 25,6 százalékkal kevesebb esetet szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében, mint az előző héten. Emellett a csütörtökön zárult hét napban 7,1 százalékkal kevesebb pácienst szállítottak kórházba COVID-19 miatt, mint egy héttel korábban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Egyesült Királyság, koronavírus tél, koronavírus tavasz, koronavírus korlátozások
Talán tavaszra már fel lehet oldani a korlátozásokat. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A tél még nehéz lesz

Koronavírus: újabb csodaszereket ígérnek a csalók - kattintson!

Ugyanakkor egy nehéz télen még túl kell jutni, és éppen ez az az időszak, amikor az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) a legnagyobb teher nehezedik - hangsúlyozta Johnson. Mint mondta, együttes erőfeszítéssel eddig sikerült megakadályozni, hogy a koronavírus-járvány maga alá gyűrje az NHS-t, de ennek veszélye továbbra sem múlt el, és a mostani lazításnak az lenne az ára, hogy jövőre ismét országos zárlatot kellene elrendelni. Éppen ezért a jelenleg érvényes korlátozások jövő szerdai feloldása után Anglia nagy része (a tízmilliós Londonnal együtt) az újonnan életbe lépő háromfokozatú járványkészültségi rendszer két magasabb, szigorúbb készenléti szintjének hatálya alá kerül - jelezte.

Az új készenléti rendszer

A brit egészségügyi minisztérium nem sokkal Johnson csütörtök esti tájékoztatója előtt ismertette a jövő hét második felétől érvényes új készenléti rendszert. Ebben alacsony fokozat nincs, már az egyes szint is közepes riasztási fokozatnak számít. A kettes szint magas, a hármas szint pedig nagyon magas járványkészültséget jelent a hivatalos meghatározás alapján.

Több nyugat-, közép- és észak-angliai járványgócban, köztük Bristolban, Birminghamben, Newcastle-ban, Leedsben, Sheffieldben, Manchesterben és Yorkban, valamint a délkeleti Kent megyében a hármas, nagyon magas készültségi szint lép életbe. A legalacsonyabb, egyes - vagyis közepes - készültségi szint pedig csak három kis területű déli és délnyugati országrészben, Cornwallban, valamint a Scilly-szigeteken és a Wight-szigeten lesz érvényes jövő csütörtöktől - ezeken a helyeken ugyanis még csak közepes mértékben terjedt el az új típusú koronavírus .

"Ha kézfertőtlenítőt hagyunk a sütik mellett, jönni fog a Mikulás?": tündéri levelet írt egy 8 éves kisfiú Boris Johnsonnak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)