Koronavírus: sokáig titkolózott Kína

Komolyan bírálta Kína járványügyi intézkedéseit az egyik amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. Szerinte a világ két hónapot elvesztegethetett amiatt, hogy a kínai kormány titkolózott a koronavírussal kapcsolatban.

Két hónapot elvesztegethetett a világ a kínai kormány magatartása miatt az új típusú koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben, ugyanis ha Peking azonnal és pontosan tájékoztatott volna a járvány kirobbanására vonatozó adatokról és fejleményekről, akkor a nemzetközi közösség időben megkezdhette volna a felkészülést - jelentette ki Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán.

Koronavírus: rendkívüli helyzet a szomszédban A koronavírus-jávány miatt nemcsak Magyarországon , hanem a környező országokban is rendkívüli helyzet alakult ki. Kattintson a részletekért!

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt arról beszélt, hogy a kormányzat lépéseket tervez a gyorsan terjedő vírus gazdasági hatásainak semlegesítésére. A járványt egy hurrikánhoz hasonlította, valamint kifejtette, hogy bár költséges lesz a kezelése, Donald Trump elnök eltökélt abban, hogy megvédje az amerikai állampolgárokat és cégeket. Szerinte a turisztikai ipar mellett leginkább a kis- és középvállalkozások szenvedhetik meg a járványt, így a kormányzat különböző eszközökkel több százmilliárd dollárt pumpálhat a gazdaságba.

Az Egyesült Államokban még csak felfutóban van a járvány. Fotó: Getty Images
Az Egyesült Államokban még csak felfutóban van a járvány. Fotó: Getty Images

Tízszer halálosabb az influenzánál

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a kormányzat a járvány ügyében együttműködik a nemzetközi közösséggel. Mnuchin kiemelte: fontos, hogy a megbetegedett dolgozókat ne érjék anyagi károk, ezért arra ösztönzik a munkaadókat, hogy változatlanul folyósítsák az otthon maradók fizetését, s ezt majd a kormányzat kompenzálja a cégeknek. "Nem akarjuk a fizetés kiesésével büntetni azokat, akik megbetegedtek vagy elővigyázatosságból otthon maradtak" - fogalmazott. Fontosnak mondta továbbá, hogy a törvényhozásban megállapodjanak a vírus okozta károk enyhítését célzó gazdaságélénkítő csomagban.

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Központ Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója a meghallgatáson kijelentette, hogy az új típusú koronavírus tízszer halálosabb, mint a hagyományos influenza. Felszólalásában azt kérte, hogy az emberek maradjanak távol a nagy tömegeket vonzó rendezvényektől. "Ha ez azt jelenti, hogy a kosárlabda-mérkőzést üres stadionban kell lejátszani, akkor legyen így!" - közölte.

Az orvosprofesszor kifejtette, hogy az Egyesült Államokban romlani fog a helyzet, szerinte a közösségeken belüli fertőzések száma meredeken emelkedik majd. "Az ilyen jellegű fertőzéseket nagyon nehéz féken tartani" - hangoztatta. Megjegyezte, hogy bár "bizonyos értelemben" féken tartják a vírus terjedését, az amerikai egészségügyi hatósások munkáját nehezíti, hogy változatlanul sokan utaznak be az országba olyan államokból, ahol erőteljes az átfertőzöttség.

Mítoszok és álhírek tömege árasztotta el az internetet a koronavírussal kapcsolatban. Hogy miknek nem szabad bedőlni, arról bővebben az nlc.hu cikkében olvashatnak!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: