Koronavírus: párás időben tovább fertőz

Az okostelefonokat, a pamut textileket és a fafelületeket gyakrabban kell tisztítani, mert tovább megmarad rajtuk a koronavírus, ráadásul a párás idő még ront is a helyzeten.

A szakértők szerint az új típusú koronavírus órákig, de akár napokig is túlélhet a felületeken, így különösen fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsünk az otthonunkban. Bizonyos tárgyakat, helyeket fokozott figyelemmel kell takarítani, mutatjuk, melyek a legveszélyesebb részek.

A Physics of Fluids című tudományos lapban bemutatott tanulmány elkészítéséhez a kutatók azt vizsgálták, mennyi idő alatt száradnak meg koronavírussal fertőzött egyénektől származó légzőcseppek különböző felületeken a világ 6 különböző városában - New Yorkban, Chicagóban, Los Angelesben, Miamiban, Sydneyben és Szingapúrban. A légzőcseppek a szájból vagy orrból szabadulnak fel, amikor valaki köhög, tüsszent vagy éppen csak "nyáldúsan" beszél. A cseppek nagyjából akkorák, mint egy emberi hajszál átmérője.

koronavírus, koronavírus tárgyakon, koronavírus felületeken
koronavírus, koronavírus tárgyakon, koronavírus felületeken

A tudósok gyakran érintett felületeket, például ajtókilincseket és okostelefonok érintőképernyőit vizsgálták. Egy matematikai modell alkalmazásával arra jutottak, hogy a környezeti hőmérséklet, a felület típusa és a relatív páratartalom kiemelt szerepet játszik a száradásban. A magasabb környezeti hőmérséklet hatására gyorsabban száradnak ki a cseppek és drasztikusan csökken a vírus túlélésének esélye. A nagyobb páratartalmú helyeken a cseppek hosszabb ideig maradnak meg a felületeken és nő a vírus túlélési esélye - derült ki a kutatásból.

Gyakrabban kell tisztítani az okostelefont

A szakértők meghatározták a légzőcseppek száradási idejét különböző kültéri időjárási körülmények között és megvizsgálták, hogy ezek az adatok milyen kapcsolatban állnak a koronavírus-járvány növekedési ütemével. A tanulmány szerint az olyan felületeket, mint az okostelefonok érintőképernyőit, a pamutot és a fát jóval gyakrabban kell tisztítani, mint az üveg és fém felületeket, mert utóbbiak bizonyos mértékben hidrofil anyagok, amelyeken a nedves légzőcseppek gyorsabban elpárolognak.

Koronavírus: sokkal többen lehetnek ellenállók, mint gondolták - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció