Koronavírus: öt tünet, amit az omikron variáns okozhat

Az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus omikron variánsa a fertőzöttek többségénél eltérő tüneteket okozhat, mint korábban az alfa vagy a delta variáns.

Európa-szerte szélsebesen terjed a koronavírus omikron variánsa. Olyannyira, hogy egyes előrejelzések szerint - az esetszámok exponenciális növekedése miatt - néhány országban, például Dániában év végére a deltát kiszorítva már ez lehet a domináns változat.

koronavírus omikron variáns tünetek
Az omikron variáns néhány hét alatt kiszoríthatja a deltát. Fotó: Getty Images

Az omikron a semmiből robbant be

Az igen fertőzőképes omikron variáns az Egyesült Királyságban is egyre nagyobb gondot okoz. Nem véletlen, hogy a brit közegészségügyi szervezet, a National Health Service (NHS) az eddig tömeges megbetegedést okozó koronavírus-variánsok kiváltotta tünetek összehasonlításával igyekszik felhívni a figyelmet az új "ellenségre".

Nagyjából három héten belül már látszódnia kell az omikron variáns hatásának a hazai járványügyi mutatókon - véli Vattay Gábor járványelemző, az ELTE TTK Fizikai Intézetében működő Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője.

Ahogy arról a Mirror nevű brit napilap is beszámolt : járványügyi szakemberek szerint az omikron variánssal megfertőződött embereknél olyan szimptómák jelentkezhetnek, amelyek az eddig domináns - az alfa és a delta - változatok esetében nem voltak jellemzőek. Míg korábban a magas láz, az újonnan jelentkező folyamatos köhögés, valamint a szaglás- vagy ízvesztés (esetleg a kettő együtt) kapcsán merülhetett fel a fertőzés gyanúja, addig az eddig azonosított omikronos eseteknél jellemzően nem ezek merültek fel. Korai jelentések szerint az új variáns a következőket okozhatja:

  • torokkaparás
  • száraz köhögés
  • extrém fáradtság
  • enyhe izomfájdalom
  • éjszakai izzadás

Ki tudja, valójában mikor kezdődött?

Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosi Kamara elnöke fújt először riadót , amikor november közepén furcsa, az eddigiektől eltérő tüneteket tapasztalt koronavírusos betegeken. Mivel az új fertőzöttek egy része hasonló szimptómákra panaszkodott - ezek közé tartozott a már említett éjszakai izzadás és a torokkaparás -, Coeztee arra gyanakodott, hogy a "delta változathoz nem illő klinikai képet" egy új vírustörzs okozhatja. Feltételezése beigazolódott: a WHO november végén omikronnak nevezte el az új variánst és azonnal be is sorolta az aggodalomra okot adó koronavírus-változatok közé.

Ahogy arról korábban írtunk, az omikron variánshoz köthető új esetek száma 3-4 naponta duplázódik, és ez a variáns háromszor olyan gyorsan terjed, mint a delta. Aggodalomra ad okot, hogy az oltatlanok mellett az oltottak is könnyebben megfertőződhetnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban egyelőre mindenkit nyugalomra int: közlésük szerint az omikron variáns az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a delta.

Kiderült, a Pfizer-vakcina ilyen hatásos az omikron ellen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra