Koronavírus: óriási baj lehet ebből a szomszédban

A romániai magyar politikusok attól félnek, az ortodox húsvétra tett engedmények lenullázzák a szigorító intézkedések hatását az országban.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések alapján Magyarország egyike az öt legbiztonságosabb európai országnak egy nemrég publikált lista szerint. Részletek itt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontja szerint a belügyminiszter az ortodox húsvétra tett engedményekkel lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A szövetség arra kéri a miniszterelnököt, hogy utasítsa el a belügyminiszter által bejelentett engedményeket. A szövetség szerdán reggel reagált Marcel Vela belügyminiszter kedd esti bejelentésére, mely szerint a belügyminisztérium és a román ortodox egyház megállapodása értelmében a koronavírus-járvány kijárási korlátozásai közepette belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. Az RMDSZ szerint Marcel Vela semmibe veszi az államfő által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

"A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal visszavetné. Ez azt jelenti, hogy a szükségállapot tovább tarthat, a megszorító intézkedések tovább maradnak érvényben, és csak később lehet újraindítani a gazdasági tevékenységet" - áll a dokumentumban. Az RMDSZ azt is felrótta, hogy az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívőkkel szemben. Ezt különösen bántónak tartotta akkor, amikor - álláspontja szerint - a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie.

Növelik a szigort Szerbiában

Ezzel szemben a nyugat-balkáni országok meghosszabbított kijárási tilalommal várják az e hét végére eső ortodox húsvétot, sőt a gyülekezési tilalom miatt nyilvános istentiszteleteket sem lehet tartani. Szerbiában például a korábbiaknál is hosszabb kijárási tilalomra lehet számítani. A szerb elnök, Aleksandar Vucic bejelentése szerint péntek 17 óra és kedd 5 óra között lesz tilos az utcára lépni az országban élőknek.

Vucic kedd este a szerbiai közszolgálati televízióban arról is beszélt, hogy "az utóbbi száz év legnagyobb gazdasági válságának vagyunk a szemtanúi". Mint mondta, az ország vezetése arra fog törekedni, hogy legfeljebb három-, de inkább kétszázalékos legyen a gazdaság visszaesése. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a szerb GDP három százalékkal esik vissza 2020-ban, jövőre viszont akár 7,5 százalékos is lehet a növekedés. Szerbiában egy nap alatt 4054-ről 4465-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Koronavírus: rászóljunk arra, aki nem tart távolságot? Nem szívesen tesszük, így már csak ezért is gyakran nehéz kérdés, mikor szólhatunk rá egy másik emberre nyilvános helyen, ha nem tartja be az általános viselkedési szabályokat. De vajon hol húzódik a határ a jogos felszólalás és az önbíráskodás között most, a világjárvány idején? Kattintson és olvassa el a válaszokat.

Letartóztatott ortodox egyházfő

Montenegró is szigorítana a kijárási tilalmon és a gyülekezési szabályokon az ortodox húsvét hétvégéjén. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy az egyházi szertartásokat hívek nélkül kell megtartani. A szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjét múlt vasárnap előállították, mert a tilalom ellenére nyilvános istentiszteletet tartott. A rendőrfőkapitány bejelentése szerint húsvétkor még szigorúbban járnak majd el a tilalom megszegői ellen. Montenegróban egy nap alatt az egy nappal korábbinál kilenccel több, 283 fertőzöttet regisztráltak.

Észak-Macedóniában sem lesznek nyilvános istentiszteletek, és teljes hétvégi kijárási tilalom lép életbe csütörtök délutántól kedd reggelig. Oliver Szpaszovszki miniszterelnök mindenkit arra kért, tartsa be az előírásokat, és maradjon otthon. Észak-Macedóniában keddről szerdára 854-ről 908-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Koszovó miniszterelnök nélkül maradt

Bosznia-Hercegovinában feltehetőleg már nem folytatódik az idei tanév, az iskolások online oktatás keretében vizsgáznak majd, és ennek alapján kapják meg érdemjegyeiket - írta a boszniai sajtó. A nyugat-balkáni országban 24 óra alatt 1037-ről 1083-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Koszovónak várhatóan mindaddig nem lesz új miniszterelnöke, amíg tart a járvány, habár Isa Mustafa, a tavaly októberi választás "második helyezettje" kedden bejelentette, akár azonnal hajlandó lenne átvenni a kormányfői tisztséget a bizalmi szavazáson elbukott Albin Kurtitól, amennyiben az államfő erre kérné. Az utóbbi 24 órában tízzel, 377-ről 387-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a kis balkáni államban.

Csehországban is volt gond húsvétkor

Bár a következő hetekben Csehországban fokozatosan feloldják az üzleti életet, szolgáltatásokat és vállalkozásokat korlátozó, a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, a szájmaszk kötelező köztéri használatának eltörlése nincs még napirenden - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerdán a közszolgálati rádióban. "Megegyeztünk (a kormányban), hogy ezt a kötelezettséget egyelőre nem szüntetjük meg. Az arcmaszkok, mint rendkívül fontos intézkedés, beváltak" - szögezte le a miniszter. Az arcmaszkok kötelező használatának enyhítése szerinte a járvány további alakulásának függvénye.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Csehországban szerda reggel 6151-re emelkedett az új koronavírus által fertőzöttek száma, ami 92-vel több, mint kedden. A növekmény azonban már harmadik napja száz alatt van, a korábbi napok átlagának a felét sem éri el. Jan Hamácek belügyminiszter szerint ez a kedvező statisztika azonban a közeli napokban, amikor megmutatkozik a szabályok lazább húsvéti kezelése a lakosság részéről, újra romolhat. "Húsvétkor sokan nem tartották be a kötelező szabályokat. Attól tartok, hogy ennek hatása 7-8 nap múlva megmutatkozhat" - válaszolta Hamácek a közszolgálati hírtelevízió kérdésére.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Eddig 137 409 tesztet végeztek el. A szerdai tesztek száma meghaladja a hatezret. A Covid-19 betegség áldozatainak száma szerda reggel 163 volt, 16-al több mint kedden. A kigyógyultak száma szerdán 149-cel 676-ra emelkedett.

Hazaszökött a kórházból, vesztegzár alá helyezték az egész faluját - ha kíváncsi a részletekre, akkor nézze meg a cikket az nlc.hu oldalán.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés