Koronavírus: maszkokkal üzletelt, őrizetbe vették

Szájmaszkokkal üzletelő hondurasi állampolgárságú, de Magyarországon élő csalót vettek őrizetbe - közölte a rendőrség hétfőn.

Egy amerikai cég tulajdonosa jelentette fel a Magyarországon élő, arcmaszkokkal üzletelő csalót, aki kihasználta a koronavírus terjedése által gerjesztett pánikot. A sértett egy népszerű webáruház oldalán talált egy hirdetést, amelyben szájmaszkokat kínált eladásra egy magyar cég.

koronavírus pánik, koronavírus maszk, szájmaszkok, visszaélés, csalás, átverés
A csaló visszaélt azzal, hogy a koronavírus terjedése miatt megnőtt a kereslet a szájmaszkok iránt. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A férfi felvette a kapcsolatot a hirdetővel, akivel - a koronavírus elleni védekezés jegyében - 220 ezer egészségügyi arcmaszk vásárlásában egyeztek meg, majd az eladónak több részletben át is utalta a megbeszélt összeget. Az üzlet lebonyolítása miatt a megrendelő Magyarországra utazott és találkozott az eladó képviselőjeként eljáró férfival, aki további 27 ezer dollárt kért, mielőtt a megrendelt árut bemutatta volna. A vásárló ekkor fogott gyanút és megpróbálta leellenőrizni a céget, amellyel üzletelni kezdett.

Visszaélt egy létező cég adataival

Koronavírus: a bűnözők így használják ki - olvassa el a részleteket!

Kiderült, hogy egy valóban létező vállalat nevével és nyilvános cégadataival éltek vissza úgy, hogy az interneten megjelent hirdetésben az eredeti névhez megtévesztően hasonlító cégnevet adtak meg, ezért az átvert férfi azonnal feljelentést tett a rendőrségen. Az újabb találkozóra már az V. kerületi nyomozók és a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai is elkísérték a feljelentőt, és elfogták a 48 éves W. H. Norlant. A férfinál megtalálták azt a mobiltelefont, amellyel az üzleti megbeszéléseket bonyolították.

Őrizetbe vették a csalót

A rendőrök megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a kicsalt, majdnem 30 millió forintnak megfelelő valutát lefoglalják. A Magyarországon élő hondurasi állampolgárságú W. H. Norlant a rendőrök jelentős kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását.

Fontos azonban újra kiemelni, hogy nem bizonyított, hogy hatékonyak az egyszer használatos sebészi maszkok a koronavírus elleni védekezésre, másrészt a szájmaszkok hamis illúzióba ringatják az embereket, akik így az igazán szükséges óvintézkedésről elfeledkeznek.

"Hipochonder vagyok, de már rohadtul elegem van a koronavírus okozta hisztiből" - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)