Koronavírus: már mindenhol intenzív ágyak vannak

Kihasználatlan műtőkben is ápolnak már lélegeztetésre szoruló COVID-19-betegeket, napi rutinná vált az osztályok költöztetése, hogy minél több helyet nyerjenek a fertőzötteknek.

Koronavírus-oltás: megnézhetjük, érvényes-e a regisztrációnk A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (Neak) internetes felületet nyitott, ahol bárki ellenőrizheti, milyen státuszban van a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos regisztrációja. Részletek!

"A kormány 3200 lélegeztetőgépes ágyról beszél, de ez erősen optimista összegzés - legalábbis erre utal egy, a Népszava birtokába került irat" - írta a lap, mely szerint a dokumentumból az derült ki, jelenleg az országban mintegy 2600 intenzív ágyon lehet beteget ellátni, és ha kell, lélegeztetni is. "Ebből csütörtök reggel már csak körülbelül 550 volt üres" - vonják le a következtetést, szembeállítva ezt a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által a csütörtöki kormányinfón elmondottakkal: még 1678 lélegeztetőgépes ágy szabad. A lap szerette volna megtudni az operatív törzstől, vajon miből adódik a kormány által nyilvántartott, 3145 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy és a dokumentumban foglalt 2600 közti különbség, de egyelőre nem kaptak választ.

Az új intenzív ágyak többségét a jelenleg kihasználatlan műtőkben és olyan helyiségekben állították fel, ahol az ágyak mellé odavezethető az oxigén is. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Az új intenzív ágyak többségét a jelenleg kihasználatlan műtőkben és olyan helyiségekben állították fel, ahol az ágyak mellé odavezethető az oxigén is. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

"Nyafogásnak helye nincs"

Beszéltek egy kórházi vezetővel is, amiből szintén inkább egy túlélő üzemmódban működő magyar egészségügy képe rajzolódik ki. Mint írják, az új intenzív ágyak többségét a jelenleg kihasználatlan műtőkben és olyan helyiségekben állították fel, ahol az ágyak mellé odavezethető az oxigén is. De, ahogy a kórházi vezető fogalmazott, háború van, senkit sem küldhetnek el, hogy már nincs ember vagy szabad ágy, ezért, ha kell továbbiakat fognak beállítani. Megjegyezte, az intézményben már úgyis napi rutinná vált az osztályok költöztetése, hogy minél több fertőző beteget tudjanak elhelyezni. Arra, hogy honnan vesz melléjük szakembereket, úgy fogalmazott: "Mindenki addig dolgozik, amíg van feladat, ellátandó beteg. Nyafogásnak nincs helye."

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Ha kíváncsi a további részletekre, kattintson korábbi cikkünkre.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció