Koronavírus: kisgyerkekre veszélyes lehet a maszk

Az arcmaszk viselése mindennapossá vált a koronavírus-járvány alatt, de kétévesnél fiatalabb gyermeknél nem szabad használni - figyelmeztetett a Japán Gyermekorvosok Társasága.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott az operatív törzs egyik korábbi tájékoztatóján, hogy nem ajánlja a kisgyermekeknek a maszk viselését, az eszköz ugyanis inkább csak zavarja a kicsiket. Kiemelte, hogy különösen rossz ötletnek tartja, ha még a délutánialvássorán is maszkot adnak a gyermekekre a gondozók a koronavírus elleni védekezés jegyében. Most pedig a japán orovosok is hasonlóan nyilatkoztak a témával kapcsolatban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus maszk, koronavírus gyerekek
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus maszk, koronavírus gyerekek

Veszélyes is lehet a maszkviselés

Bár az ázsiai szigetországban a koronavírus elleni előírások maszkviselésre biztatják az embereket, az orvostársaság azt kéri a szülőktől, hogy a kisgyermekek arcát ne takarják el maszkkal, úgy ugyanis nehezebb észrevenni, ha megváltozik a gyermek légzése vagy arcának színe. "Lehetséges, hogy a maszk miatt nehezebben lélegeznek a gyerekek, és a hőguta kockázatát is növeli a védőeszköz" - olvasható a felhívásban.

Koronavírus: önmagát fertőtleníti az új maszk - kattintson a részletekért!

A gyerekeknek keskenyebb a légútjuk. A maszk megnehezíti számukra a légzést és nagyobb terhet ró tüdejükre - magyarázták. Van bizonyos kockázata a fulladásnak is, különösen akkor, ha a kisgyermekek hánynak a maszk alatt. A gyerekek esetében viszonylag alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye, ezért kétévesnél fiatalabb gyermeknél nincs szükség maszkra - írták.

Megszűnt a rendkívüli állapot

Japánban egyébként hétfőn oldotta fel a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében hozott rendkívüli állapotot Abe Sindzó miniszterelnök, aki szerint két hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járványt. Japánban eddig 16623 fertőzöttet és 846 áldozatot regisztráltak.

Szárnyakkal tartják a távolságot a kínai kisiskolások - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: