Koronavírus: kemény hetek várnak Amerikára

Nagyon fájdalmas két hét vár az amerikaiakra - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.

A koronavírus-járvány kitörésekor senki nem ismerte az új típusú vírust, így az egészségügyi szakemberek sem voltak azonnal tisztában azzal, hogy milyen veszélyes kórokozóról van szó. Ez a vírus azonban gonoszabbnak bizonyult, mint az influenza - fogalmazott az amerikai elnök, aki egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy készüljenek fel az elkövetkezendő zord napokra.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus Egyesült Államok, koronavírus Amerika
Az amerikai elnök szerint kemény hetek jönnek az Egyesült Államokban.Fotó: Getty Images

Több százezer áldozattal számolnak

Milyen a jó maszk koronavírus ellen? Nézze meg infografikánkat!

Az egészségügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a koronavírus-járvány mintegy 100-250 ezer áldozatot követel majd. Korábban másfél millió halálesetet jósoltak, a bevezetett korlátozások és a társadalmi távolságtartás miatt azonban csönkentették az előrejelzett számot. Egy járványtani szakértő, Deborah Birx azonban úgy véli, hogy még a legszigorúbb szabályok betartása esetén is minimum 240 ezren fognak majd belehalni a koronavírus okozta betegségbe. "Nincs vakcina és nincs varázsszer a vírus leküzdésére, egyszerűen a mi viselkedésünktől függnek a dolgok" - emelte ki a szakember. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egyébként már fontolgatja a kötelező maszkviselés elrendelését.

Hűtőkamionokból halottasház

Közben az amerikai médiában egymást érik azok a mobiltelefonokkal készült képek és videók, amelyek a New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionokról készültek. A város ugyanis a koronavírus rohamos terjedése miatt 45 nagy hűtőkamiont szerzett be, hogy legyen hol tárolni a járvány áldozatainak holttestét, amikor már megtelnek a kórházak és a halottasházak. Egy hűtőkamion egyébként 44 holttest tárolására alkalmas.

A Johns Hopkins Egyetem szerda délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban eddig csaknem 190 ezer embert fertőzött meg és több mint 3 ezer áldozatot szedett az új típusú koronavírus. Világszerte pedig már 877 ezer megbetegedést és 44 ezer halálesetet tartanak nyilván.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció