Koronavírus: ilyen tünetek esetén maradjunk otthon

Aki észleli magán a koronavírus tüneteit, maradjon otthoni karanténban - figyelmeztetnek a koronavirus.gov.hu oldalon.

Milyen egy nap a sürgősségin a koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete a láz, a száraz köhögés, valamint a fáradékonyság, gyengeség. Ezek mellett előfordulhat még köpetürítéssel járó köhögés, nehézlégzés, torokfájás, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, hidegrázás, orrdugulás és orrfolyás. Jelentkezhe továbbá hányás és hasmenés is - ezek azonban jóval ritkább panaszok, a betegek mindössze 4-5 százalékát érintik.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus tünetek, koronavírus tünetei, koronavírus otthonlét,
Polgárőrök élelmiszert szállítanak ki egy idős nőnek a XIII. kerületben.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Már mindenhol ott van

A koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is. Bárki hordozhatja, és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. A fertőzöttek nagy része csak enyhén betegszik meg, de vannak olyanok is, akik teljesen tünetmentesek. A legtöbben - a betegek mintegy 80 százaléka - ráadásul speciális kezelés nélkül is felépülnek a betegségből. Ennek ellenére az enyhe tüneteket észlelő betegek is tovább tudják adni a fertőzést - ezért nagyon fontos, hogy aki csak teheti, maradjon otthon.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Kórházba csak a súlyos tüneteket - például légzési nehézséget - mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek. A koronavírus-fertőzés az idős emberekre és krónikus betegekre különösen veszélyes, ezért rájuk kell a legjobban vigyázni. 6 fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség - erre leginkább a szívproblémákkal, légzőszervi megbetegedésekkel, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdők, valamint az idősebbek körében van esély.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)