Koronavírus: ilyen tünetek esetén maradjunk otthon

Aki észleli magán a koronavírus tüneteit, maradjon otthoni karanténban - figyelmeztetnek a koronavirus.gov.hu oldalon.

Milyen egy nap a sürgősségin a koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete a láz, a száraz köhögés, valamint a fáradékonyság, gyengeség. Ezek mellett előfordulhat még köpetürítéssel járó köhögés, nehézlégzés, torokfájás, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, hidegrázás, orrdugulás és orrfolyás. Jelentkezhe továbbá hányás és hasmenés is - ezek azonban jóval ritkább panaszok, a betegek mindössze 4-5 százalékát érintik.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus tünetek, koronavírus tünetei, koronavírus otthonlét,
koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus tünetek, koronavírus tünetei, koronavírus otthonlét,

Már mindenhol ott van

A koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is. Bárki hordozhatja, és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. A fertőzöttek nagy része csak enyhén betegszik meg, de vannak olyanok is, akik teljesen tünetmentesek. A legtöbben - a betegek mintegy 80 százaléka - ráadásul speciális kezelés nélkül is felépülnek a betegségből. Ennek ellenére az enyhe tüneteket észlelő betegek is tovább tudják adni a fertőzést - ezért nagyon fontos, hogy aki csak teheti, maradjon otthon.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Kórházba csak a súlyos tüneteket - például légzési nehézséget - mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek. A koronavírus-fertőzés az idős emberekre és krónikus betegekre különösen veszélyes, ezért rájuk kell a legjobban vigyázni. 6 fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség - erre leginkább a szívproblémákkal, légzőszervi megbetegedésekkel, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdők, valamint az idősebbek körében van esély.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció