Koronavírus: ilyen a helyzet a szomszédban

A koronavírus-járvány továbbra sem kíméli az érintett országokat. Magyarország szomszédságában is egyre több a megbetegedés és a haláleset.

Összeszedtük, milyen most a helyzet a szomszédban a koronavírus-járvány miatt.

Szlovákia

Szlovákiában újabb 22 személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, és így hétfő délig 336-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma átlagosan húsz körül alakult Szlovákiában. Az ország minden részén regisztráltak már fertőzötteket, többségük 30 év körüli, a legfiatalabb fertőzött 2 éves volt, a legidősebbek pedig 70 év körüliek. Hétfő délig mintegy egyébként 7500 vírustesztet végeztek el, ezek közül 7197 negatív lett.

Szlovénia

Szlovénia újabb szigorításokat vezetett be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, elrendelték például a lakhelyelhagyási tilalmat. Erre azért volt szükség, mert az emberek nem tartották be a március 20-án kihirdetett kijárási korlátozásokat. "Nem lesz több kirándulás a tengerre és a hegyekbe" - mondta Ales Hojs belügyminiszter. A tárca vezetője azt kérte az állampolgároktól, hogy vegyék komolyan a járványt és viselkedjenek felelősségteljesen. A szlovén kormány elrendelte továbbá a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését is mindenhol, zárt- és közterületeken egyaránt. Mivel Szlovéniában is hiány van védőfelszerelésből, a rendelet engedélyezi a "rögtönzött" megoldásokat is, például a kendők vagy sálak használatát. A lényeg, hogy el kell takarni a száj és az orr környékét. Szlovéniában egyébként eddig 756 embert fertőzött meg és 11 áldozatot szedett a kór.

koronavírus, koronavírus szomszéd, koronavírus hírek, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szerbia, koronavírus Románia, koronavírus Ausztria, koronavírus Horvátország
koronavírus, koronavírus szomszéd, koronavírus hírek, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szerbia, koronavírus Románia, koronavírus Ausztria, koronavírus Horvátország

Horvátország

Horvátországba vasárnap 12,5 tonna védőfelszerelés érkezett Sanghajból, emellett az ország további 20 tonna szájmaszkkal, védőruhával és védőszemüveggel rendelkezik. A közlemény szerint a legújabb szállítmányból - miután azt felosztják az egészségügyi intézmények között - valamennyi a szabadforgalomba is kikerül, vagyis megvásárolható lesz a gyógyszertárakban. Horvátországban eddig 713 koronavírusos betegről és 6 áldozatról tudnak.

Románia

Romániában hétfőn megközelítette a kétezret a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, az operatív törzs ezért a korábban felvázolt "negyedik forgatókönyv" alkalmazására készül. Ez azt jelenti, hogy ha eléri a 2 ezret a betegek száma, akkor már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, az enyhe tüneteket mutató betegeket pedig az otthonukban kezelik majd. Jelenleg 1952 fertőzöttről tudnak, közülük 53-at intenzív osztályon ápolnak, 33 beteg állapota súlyos. Az országban eddig 44 áldozatot követelt a járvány, külföndön pedig 16 román állampolgár hunyt el a koronavírus-fertőzés következtében. Közben a járvány romániai gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet is vesztegzár alá helyeztek.

Szerbia

Koronavírus: Magyarország így védekezik - olvassa el a részleteket!

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe a nyugat-szerbiai Valjevo szerb ortodox püspöke, és további két pap is megfertőződött, az ortodox egyház azonban továbbra sem hajlandó figyelembe venni az elővigyázatossági intézkedéseket. A múlt héten a szerb sajtó és a közösségi média is azokkal a felvételekkel volt tele, amelyeken a papok az egymástól két méterre álló és várakozó híveknek ugyanazzal a kanállal kínálják az áldozati kenyeret, és minden hívőnek odanyújtották a keresztet is, hogy megcsókolhassa. A szerb ortodox papokat ezért több bírálat is érte a napokban. Az egyház azonban hazugságnak nevezte, hogy bármelyik egyházi gyakorlat is veszélyeztetné a lakosság egészségét. A közösségi médiában egyes papok egyenesen úgy fogalmaztak, az áldozás szent dolog, így kizárt, hogy általa bárki is megfertőződhet.

Ausztria

További szigorításra van szükség Ausztriában, ezért a hatóságok a korábbinál gyakrabban ellenőrzik majd a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozások betartását - közölte Sebastian Kurz kancellár. Emellett a nyitva tartó üzletekben kötelezővé teszik bejáratnál kiosztott védőmaszkok használatát. Ausztriában eddig csaknem 9500 fertőzöttről és 108 halottról tudnak.

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből egy 95 éves svájci nő - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció