Koronavírus: így terjedhet a leggyorsabban

Szakértők szerint bizonyos tevékenységek, mint péládul a beszéd, az éneklés vagy a kiabálás során sokkal több koronavírus kerül a levegőbe, mint a szimpla ki- és belégzéssel. Emellett több tanulmány állítja, vannak, akik az átlagosnál több nyálcseppet juttatnak a levegőbe, mikor lélegeznek vagy beszélnek.

Léteznek olyan helyzetek, amikor úgynevezett "szuperterjesztő eseményről" beszélhetünk - ez egy olyan alkalom, ahol valaki, aki hordozza a SARS-CoV-2 vírust, több embert is megfertőz egyszerre. Ilyen volt például az a márciusi kóruspróba a washingtoni Skagit Countyban, amelynek során 52 ember fertőződött meg új koronavírussal, akik közül kettő meg is halt.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus-járvány, távolságtartás, kiabálás, szurkolás, éneklés, beszéd
koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus-járvány, távolságtartás, kiabálás, szurkolás, éneklés, beszéd

Dr. Joseph Khabbaza, a Cleveland Clinic's Independence Family Health Center tüdőspecialistája szerint a vírus bizonyos körülmények között nagyobb eséllyel terjed. Például a beltéri eseményeken könnyebb megfertőződni, mint azokon, amiket szabad téren tartanak. Értelemszerűen könnyebb elkapni úgy, ha az emberek közel ülnek, vagy állnak egymáshoz, mint ha betartják a másfél-két méteres távolságot. Khabbaza a Healthline.com-nak úgy fogalmazott, a vírus levegőbeli terjedésének esélyét megnövelhetik bizonyos cselekvések, mint például a beszéd, a kiabálás vagy az éneklés. Ezek a ki- és belégzéshez képest több apró nyálcseppecskét juttatnak a levegőbe.

Otthon is maszkot kellene hordani? Mostanra hozzászoktunk, hogy csak maszkkal a zsebünkben lépünk ki az utcára, sok helyen ugyanis - a koronavírus elleni védekezés részeként - el kell takarnunk a szánkat, orrunkat. Otthon azonban senkinek sem jutna eszébe ezt a kis "kiegészítőt" viselni, pedig egy friss kutatás szerint óriási előnye van. Kattintson a részletekért.

A svédasztalt is érdemes kerülni

Egy kóruspróba, vagy egy éjszakai klub, ahol mindenki hangosabban beszél a zene miatt, tökéletes helyszín arra, hogy az ott lévők közül a lehető legtöbben fertőződjenek meg, ha akár csak egyetlen koronavírusos beteg is van közöttük. Amire abszolút van esély, hiszen attól, hogy valakinek nincsenek tünetei, még lehet hordozó. Emellett lehetséges, hogy a vírus úgy is terjedhet, ha egy fertőzött megérint valamilyen felületet, amit aztán egy másik, egészséges ember is megérint. A svédasztalos étkezést is érdemes kerülni emiatt.

Tanulmányok azt is bizonyították, vannak olyan emberek, akik az átlagnál több nyálcseppecskét bocsátanak ki a levegőbe, amikor lélegeznek, illetve beszélnek. Ők úgynevezett "szuperterjesztők", akik az átlagnál nagyobb eséllyel fertőzhetnek meg másokat a vírussal. Azt, hogy a tüneteket is produkáló hordozók jobban fertőznek, mint a tünetmentesek, még kutatják, de erre is van esély. A szakemberek továbbra is egyetértenek abban, hogy a legjobb módszer a fertőződés elkerülésére az, ha közösségi terekben maszkot viselünk, tartjuk a kétméteres távolságot, és minél gyakrabban és alaposabban mosunk kezet szappannal és meleg vízzel.

A sportrendezvényeken, koncerteken és minden olyan helyen, ahol egyszerre többen vannak, különösen fontos lenne a maszkviselés. Ne feledjük el ezt a nyári fesztiválok idején se, melyeket idén egyszerre rendeznek majd meg mindenhol Magyarországon. Hogy mik lesznek ezek a rendezvények, s mikor tartják azokat, kiderül az nlc.hu cikkéből.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció