Koronavírus: így juthatott be az idősotthonokba

Az idősotthonok nagy kockázatot jelentenek a koronavírus-járvány szempontjából. A lakók ugyanis gyakran kerülnek kórházba, majd úgy térnek vissza az idősotthonba, hogy nem tudják, hogy megfertőződtek-e - mondta el Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Start című műsorában, a Pest úti idősotthonban történt koronavírus-fertőzésekre reagálva.

A főpolgármester szerint az otthonokba valószínűleg az egészségügyi rendszerből került be koronavírus, bár ezt nem tudja bizonyítani.

A gondozók 5 százaléka beteg

Minden óvintézkedést bevezettünk, minden védőfelszerelést saját forrásból beszereztünk és a legszigorúbb protokollokat látjuk el. Az idősek otthonában is hamarabb rendeltek el látogatási tilalmat, mint ahogy ezt a kormány bárkitől kérte volna - emelte ki a főpolgármester. Ennek ellenére az idősotthoni gondozók 5 százaléka mutatott pozitív eredményt a koronavírusteszten - ők most természetesen nem dolgoznak.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősek otthona, koronavírus kórház,
Lélegeztető gépen lévő beteget ápolnak a Dél-pesti Kórház intenzív osztályán. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ahol nem tesztelnek, ott nincsenek betegek sem” - hangsúlyozta Karácsony, majd hozzátette, sokkal nagyobb átláthatóság kellene. A főváros minden információt megoszt, de Budapesten rengeteg magán és egyházi fenntartású idősotthon is van. A cél, hogy ezekben is elvégezzék a szükséges teszteket a koronavírusos esetek kiszűrésére.

Kötelező hatósági ellenőrzések

Koronavírus: kórházba került egy budapesti idősotthon 4 lakója - olvassa el korábbi cikkünket!

Ahogy már korábban megírtuk, kötelező hatósági ellenőrzést rendelt el az idősotthonokra vonatkozóan Müller Cecília országos tisztifőorvos, mivel immár több intézményben is felütötte a fejét a koronavírus-fertőzés. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a tisztifőorvos úgy fogalmazott, bár időben elrendelték a szükséges hatósági intézkedéseket - a felvételi zárlatot, valamint a kijárási és látogatási tilalmat -, mégis vannak hiányosságok.

A Pesti úti idősek otthonáról szólva a tisztifőorvos elmondta, a lakók felét már tesztelték az új koronavírusra, és a többieket, valamint az ott dolgozókat is folyamatosan szűrik az országos mentőszolgálat munkatársai.

Már decemberben elkaphatta a koronavírust egy magyar sportoló - olvassa el a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)