Koronavírus: így juthatott be az idősotthonokba

Az idősotthonok nagy kockázatot jelentenek a koronavírus-járvány szempontjából. A lakók ugyanis gyakran kerülnek kórházba, majd úgy térnek vissza az idősotthonba, hogy nem tudják, hogy megfertőződtek-e - mondta el Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Start című műsorában, a Pest úti idősotthonban történt koronavírus-fertőzésekre reagálva.

A főpolgármester szerint az otthonokba valószínűleg az egészségügyi rendszerből került be koronavírus, bár ezt nem tudja bizonyítani.

A gondozók 5 százaléka beteg

Minden óvintézkedést bevezettünk, minden védőfelszerelést saját forrásból beszereztünk és a legszigorúbb protokollokat látjuk el. Az idősek otthonában is hamarabb rendeltek el látogatási tilalmat, mint ahogy ezt a kormány bárkitől kérte volna - emelte ki a főpolgármester. Ennek ellenére az idősotthoni gondozók 5 százaléka mutatott pozitív eredményt a koronavírusteszten - ők most természetesen nem dolgoznak.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősek otthona, koronavírus kórház,
koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősek otthona, koronavírus kórház,

Ahol nem tesztelnek, ott nincsenek betegek sem” - hangsúlyozta Karácsony, majd hozzátette, sokkal nagyobb átláthatóság kellene. A főváros minden információt megoszt, de Budapesten rengeteg magán és egyházi fenntartású idősotthon is van. A cél, hogy ezekben is elvégezzék a szükséges teszteket a koronavírusos esetek kiszűrésére.

Kötelező hatósági ellenőrzések

Koronavírus: kórházba került egy budapesti idősotthon 4 lakója - olvassa el korábbi cikkünket!

Ahogy már korábban megírtuk, kötelező hatósági ellenőrzést rendelt el az idősotthonokra vonatkozóan Müller Cecília országos tisztifőorvos, mivel immár több intézményben is felütötte a fejét a koronavírus-fertőzés. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a tisztifőorvos úgy fogalmazott, bár időben elrendelték a szükséges hatósági intézkedéseket - a felvételi zárlatot, valamint a kijárási és látogatási tilalmat -, mégis vannak hiányosságok.

A Pesti úti idősek otthonáról szólva a tisztifőorvos elmondta, a lakók felét már tesztelték az új koronavírusra, és a többieket, valamint az ott dolgozókat is folyamatosan szűrik az országos mentőszolgálat munkatársai.

Már decemberben elkaphatta a koronavírust egy magyar sportoló - olvassa el a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció