Koronavírus: fontos változásokat jelentettek be itthon

Mindent megtesznek, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt, így korlátozzák az orvos-beteg kapcsolatot, egyszerűsítik az adminisztrációt, elhalasztják az ütemezett beavatkozásokat.

Ennyi táppénz jár egy COVID-19 betegnek. Kattintson a részletekért.

Rendeletmódosításokkal csökkentette az adminisztratív terheket és a fertőzésveszélyes ellátások számát Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható. Felfüggesztik továbbá a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, hogy kapacitásokat biztosítsanak a védekezésre.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Ha nem fontos, ne kerüljön személyes kapcsolatba orvos és beteg. Fotó: Sergei Karpukhin\Getty Images

A közgyógyról és a táppénzről is döntöttek

Afertőzésterjedésének visszaszorítását segítik azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét. Így a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig.

Kásler Miklós az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében saját hatáskörben elrendelte továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók szinten tartó továbbképzései 2021. december 31-ig távoktatás keretében is történhessenek. Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével - áll a közleményben.

Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében hogyan védik még itthon a háziorvosokat .

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)