Koronavírus: ezeket a szerveket károsítja hosszú távon

A tüdőn kívül veszélyben lehet a szív, a vesék, a máj és az agy is.

Egy friss tanulmány szerint hosszú távon is számolhatnak nemcsak a tüdő, hanem akár a vesék, a máj, a szív vagy az agy szöveteinek károsodásával azok a páciensek, akiket a koronavírusból felgyógyulva hazaengednek a kórházból. A WebMD által idézett orvos, dr. Mangala Nasaimhan szerint mindenkivel beszélni kellene még a kórházból való hazaengedés előtt, hogy ezekkel a lehetséges szövődményekkel legyenek tisztában - nem a félelemkeltés , hanem a betegek tájékoztatása végett.

koronavírus COVID-19 fertőzés járvány szövődmény
A tüdő mellett más létfontosságú szervet is megtámadhat az új koronavírus. Fotó: Getty Images

A gyógyultak harmada került vissza a kórházba

A járvány harmadik hullámában fiatalokkal van tele az intenzív osztály - részletek !

A kutatást jegyző tudóscsoport több mint 47 700, Angliában koronavírussal kórházban kezelt és még tavaly szeptember előtt hazaengedett páciensnél állapított meg szervkárosodást. Az alanyok átlagéletkora 65 év volt. A kutatók a következőkre jutottak: a 140 napos nyomon követési időszakban a koronavírusból gyógyultak harmada került vissza a kórházba, és tízből több mint egy fő hunyt el a kiengedése után. Továbbá légzőszervi-, szív- és érrendszeri- valamint cukorbetegséggel 27, 3, illetve másfélszer több új diagnózisra került sor ebben a csoportban, mint a kontrollcsoportban. Nemek szerint összehasonlítva nem volt számottevő különbség abban, kiket érinthet inkább a hosszú távú szervkárosodás mértéke, de a tudósok szerint veszélyeztetettebbek lehetnek a kisebbségbe tartozók, illetve a 70 év alattiak.

Dr. Narasimhan szerint több dologtól is függ, hogy bizonyos szerveket jobban károsít-e a vírus. Nem mindegy például, hogy fellép-e a betegnél vérrögképződés - keringési problémákat és akár életveszélyes helyzetet okozva -, illetve a vírus következtében létrejön-e direkt szívizomsejt-károsodás. A tanulmányt jegyző tudósok további kutatást sürgetnek a témában, hogy megértsük a poszt-COVID szindróma kockázati tényezőit, így célzottabb kezelést lehessen alkalmazni a demográfiai és klinikai értelemben veszélyeztetett lakosság számára.

A Honvédkórház COVID-osztályán készíthetett felvételeket a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotósa, Balogh Zoltán. A képekből készült összeállítást ide kattintva nézheti meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)