Koronavírus: ez van most a szomszédban

A koronavírus-járvány megállításához szigorú és átgondolt lépésekre van szükség. A Magyarországot környező országok is napról napra bizonyítják, hogy komolyan veszik a kialakult helyzetet.

Mutatjuk, jelenleg milyen állapot uralkodik a szomszédban a koronavírus-járvány miatt.

Románia

A gyógyulással még korántsem biztos, hogy véget érnek a koronavírus által megfertőzöttek megpróbáltatásai. Olvassa el korábbi cikkünket!

Vasárnap este óta nem léphetnek be Románia területére a külföldi állampolgárok, az ország területén pedig korlátozzák az éjszakai kijárást, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. Ez utóbbi azt jelenti, hogy este 10 órától reggel 6 óráig részleges kijárási tilalmat vezetnek be, a lakók csak írásban igazolt indokkal - például munkahelyi igazolvánnyal - hagyhatják el a lakásukat ebben az időintervallumban. Háromnál több ember azonban nappal sem gyülekezhet közterületen, csak akkor, ha egy háztartásban élnek. A hatóságok azt ajánlják a lakóknak, hogy napközben is csak akkor hagyják el otthonukat, ha az feltétlenül fontos. A bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a tisztítók, és az állateledelt árusító kereskedések tarthatnak nyitva. A fogorvosi rendelőket bezárják - csak a sürgősségi ellátás engedélyezett. Közben a sepsiszentgyörgyi megyei kórház három osztályát is karantén alá helyezték.

Romániában a vasárnapi adatok szerint legalább 367 ember megfertőződött a koronavírussal, és nagyjából 4200-an intézményesített, több mint 55 ezren pedig otthoni karanténban vannak. 14 beteget intenzív osztályon kezelnek. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, de Olaszországban már hat, Franciaországban pedig egy fertőzött román állampolgár vesztette életét.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus szomszéd, koronavírus Románia, koronavírus Szerbia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Ausztria, koronavírus Szlovákia
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus szomszéd, koronavírus Románia, koronavírus Szerbia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Ausztria, koronavírus Szlovákia

Szerbia

A koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt Szerbiában szigorítottak a kijárási tilalmon. Eddig este 8 és hajnali 5 óra között volt tilos az utcára lépni, vasárnaptól viszont már délután 5 órától nem léphetnek utcára a szerbek. További elővigyázatossági intézkedésként bezárták a vendéglátóhelyeket, a bevásárlóközpontokat és a piacokat, megtiltották a parkok és szabadtéri sportpályák használatát, valamint öt főben maximalizálták az egy helyiségben tartózkodók számát. Szerbiában már több mint 170 koronavírusos esetről tudnak.

Ukrajna

Az ukrán fővárosban kedd óta nem jár a metró, a buszokon, illetve egy-egy villamoskocsiban pedig legfeljebb tízen utazhatnak, kizárólag szájmaszkban. A napokban azonban további szigorítást vezettek be a koronavírus további terjedésének megelőzése érdekében. Ezentúl már csak az egészségügyi dolgozók használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Emellett csak a létfontosságú iparvállalatok működhetnek tovább, a többit bezárják. Ukrajnában a vasárnapi adatok szerint 41 megbetegedést és 3 halálesetet regisztráltak.

Ausztria

Ausztriában vasárnap délutánra 3244-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma - ez az előző napi adathoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A fertőzöttek közül 105-öt kezelnek kórházban, 15-en intenzív osztályon fekszenek. A legtöbb beteg (644) Tirolban van. A Magyarországgal határos Burgenlandban 63 ember tesztje lett pozitív. A koronavírustesztet eddig 21 ezer emberen végezték el. Az országban már 16 áldozatot szedett a kór. Alsó-Ausztriában és Stájerországban azonban a rendőrségnek többször is intézkednie kellett, mivel többen megszegték a gyülekezési tilalmat. Az intézkedések során Alsó-Ausztriában hat rendőr fertőződött meg koronavírussal.

Szlovákia

A vasárnapi adatok szerint már csaknem 180 embert fertőzött meg az országban az új koronavírus. Közben nőtt a meggyógyult betegek száma is: a kórházakban kezelt betegek közül már hetet gyógyultan engedtek haza.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő