Koronavírus: ennyivel veszélyesebb a brit mutáns

Az új típusú koronavírus úgynevezett brit variánsa által megfertőzöttek esetében magasabb a kórházba kerülés kockázata - derült ki egy dán kutatásból.

A dán Szérum Intézet 2155 olyan pácienst vizsgált, akik az új típusú koronavírus brit mutációjával, vagyis a B.1.1.7 kódnevű változattal fertőződtek meg. A kutatás eredménye hasonló lett egy februárban Nagy-Britanniában közzétett tanulmányéhoz.

Jóval nagyobb a kockázat

Milyen tünetek jelezhetik az új variánst? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A dán kutatók azt látták, hogy a betegek közülük 128-an kerültek kórházba. Ez az arány 64 százalékkal magasabb, mint a többi variánsé - közölték. A B.1.1.7-es változat egyébként a múlt héten vált dominánssá Dániában. Az új fertőzöttek közel kétharmada ettől a koronavírus -mutációtól fertőződött meg, míg az év elején még 5 százalék alatti volt ez az arány.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A brit mutáns elkapása után nagyobb eséllyel kerülünk kórházba. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mit kell tudni az új mutációról?

Az új vírusvariánssal kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban úgy fogalmazott , hogy a brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége is nagyobb, mint az eredeti új típusú koronavírusnak. Ugyanis míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, addig a brit mutánssal fertőzöttek négy másik személyt is meg tudnak fertőzni.

Egy hazai víruskutató, Rusvai Miklós pedig arról tájékoztatott , hogy a brit mutáció könnyebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, és nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében. Ebből következik, hogy ürülni is több kórokozó fog, ezért fertőzőbb ez a variáns.

Koronavírus: mutatjuk, meddig marad itthon a szigor - kattintson!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)