Koronavírus: elmaradhatnak a bírósági tárgyalások

Korlátozzák az ügyfélfogadást és amennyiben másképp nem oldaható meg, elhalaszthatják a tárgyalásokat a bíróságokon. Az ügyészségeken is megelőző intézkedéseket hoztak.

Több korlátozást is bevezetett a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöke, Tatár-Kis Péter az FT illetékességi körébe tartozó bíróságokon a koronavírus terjedésének megakadályozása, a fertőzésveszély megelőzése, valamint a foglalkoztatottak egészségi állapotának megóvása érdekében.

koronavírus-járvány, koronavírus megelőzés, koronavírus terjedés, koronavírus
koronavírus-járvány, koronavírus megelőzés, koronavírus terjedés, koronavírus

Az erről szóló közleményben tudatták azt is, hogy a törvényszék elnöke elrendelte a büntető és a civilisztikai ügyszakokban a nemzetközi érintettségű, többvádlottas, több tanút felvonultató ügyek márciusi és áprilisi tárgyalásainak "beállítását" a bírák egyéni mérlegelésétől függően. Ez azt jelenti, hogy a tárgyalások elmaradnak. Egyéb ügyekben - szintén a bíró mérlegelése szerint - távmeghallgatás alkalmazását vagy a tárgyalás elhalasztását írta elő a törvényszék elnöke május-júniusra.

Így változik az ügyfélfogadás

 • A Fővárosi Törvényszék polgári, büntető és gazdasági kollégiumához tartozó szervezeti egységekben csak 8.30 és 9.30 között lesz ügyfélfogadás
 • A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, illetve a Fővárosi Törvényszéki Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégiumban csak 9 és 10 óra között fogadják az ügyfeleket.
 • A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok kezelőirodái minimum egy óra időtartamban biztosítják az ügyfélfogadást. Az érintettek az egyes bíróságok ügyfélfogadási idejéről a Fővárosi Törvényszék honlapján tájékozódhatnak.
 • Az Ügyfélsegítő működése szünetel mind a kerületi bíróságokon, mind pedig a Fővárosi Törvényszéken.
 • Otthonról dolgozhatnak a veszélyeztetettek

  Az új koronavírus okozta légútifertőzésmegelőzése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében különböző intézkedéseket rendelt el az ügyészségeken Polt Péter legfőbb ügyész is. Ennek értelmében, ha az ügyészségi alkalmazott vagy hozzátartozója külföldről visszatért, akkor a dolgozónak lehetőség szerint biztosítani kell kétheti időtartamra az otthoni munkavégzést. Ennek hiányában két hétre - jellemzően tíz munkanapra - szabadságot kell neki kiadni, vagy lehetővé kell tenni számára a munkahelyen az elkülönített elhelyezést.

  A 60 év feletti, és a krónikus vagy súlyos betegséggel küzdők, továbbá a várandós ügyészségi alkalmazottak esetében az ügyészség biztosítja az otthondolgozást.

  Úgy tűnik a kormányzati döntés ellenére is megvan az első iskola, melynek igazgatója a bezárásról döntött. Olvassa el az erről szóló cikket az nlc.hu-n.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +23, +28 °C
  Minimum: +8, +13 °C

  Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások: