Koronavírus: egyre népszerűbb a csoportos karantén

Bár Magyarországon már enyhítették a koronavírus miatti korlátozásokat, a világon jó néhány helyen, például Amerika egyes államaiban még ugyanúgy érvényben vannak, és ahogy telik az idő, úgy fogy az emberek türelme is. Egyre többen kezdenek el úgynevezett "quaranteameket" (karanténcsapat) alakítani, aminek az a lényege, hogy csoportosan vészeljék át a karantént.

A magyar emberek is megtapasztalták, hogy mennyire nehéz időszak a karantén, és hogy a társadalmi távolságtartás gyakorlása sem egy egyszerű. A baráti találkozók, társasági események, a családtagokkal töltött idő, különféle programok nélkülözése mentálisan komoly terhet jelent, ami sokaknál okoz szorongást vagy depressziót. Ez az oka annak, hogy Amerikában egy új trend kezdett terjedni: a "quaranteamek", vagyis karanténcsapatok alapítása annak érdekében, hogy minél kevésbé magányosan kelljen szembenézni a vírus okozta megpróbáltatásokkal.

A karantén is káros A koronavírus miatti karantén a lelki egészségünkre is súlyos hatással lehet. Mit tehetünk, hogy enyhítsük az izoláció okozta terheket? Kattintson a részletekért!

Veszélyes lehet a csoportos karantén

Van, aki a vele nem egy háztartásban élő családtagjaival, van, aki a barátaival tervez csapatot alakítani, csakhogy ez minden esetben szembemegy a hivatalos szervek ajánlásaival. Akárcsak nemrég még hazánkban, úgy a tengerentúlon is az a szabály, hogy a nem egy háztarságban élőknek tartaniuk kell(ene) a távolságot, és kerülni a találkozást. Minél több ember él egy háztartásban, annál nagyobb a vírus terjedésének a veszélye, már csak azért is, mert attól, hogy valaki tünetmentes, még lehet hordozó, így aztán egyetlen beteg elég ahhoz, hogy megfertőzzön egy egész közösséget. Ugyanakkor a társas karanténnak mentális oldalról megvannak a maga nagyon komoly előnyei, hiszen természetes emberi igény az, hogy vágyunk mások közelségére.

"Ezt a természetes igényt a karanténban nagy kihívás kielégíteni, különösen azoknak, akik egyedül élnek, vagy esetleg olyan emberekkel, akikkel nem szívesen vannak együtt - például egy bántalmazó partnerrel, vagy családtaggal" - nyilatkozta dr. Thomas Plante, a Stanford University School of Medicine szakembere.

A csoportos karantén is veszélyeket hordozhat. Fotó: Getty Images
A csoportos karantén is veszélyeket hordozhat. Fotó: Getty Images

Bár az online kapcsolattartás sokaknak jelentett egyfajta mentőövet, vannak olyanok, akiknek ez nem elég, és egy másik személy fizikai jelenlétére, esetleg érintésére van szükség. Ezeknek a dolgoknak a megvonása komoly mentális teher, amely szorongást, depressziót, elszigeteltséget válthat ki, amelyeket lehet, hogy nem tapasztalna az illető, ha olyanokkal lehetne együtt, akikkel szeretne. Több kutatás is bizonyította, hogy a magány éppoly súlyosan károsíthatja az egészséget, mint a dohányzás, az elhízás vagy a mozgásszegény életmód. Éppen ezért Adina Mahalli mentális egészségügyi tanácsadó szerint a csoportos karantén akár még jó ötlet is lehet, de csak és kizárólag akkor, ha az emberek nagyon szigorúan betartanak bizonyos szabályokat, és megteszik a megfelelő óvintézkedéseket.

Fel kell készülni arra, hogy ha valaki karanténcsapatot alakít másokkal, akkor velük egészen a korlátozások végéig együtt is kell maradnia. Az "összeköltözés" előtt pedig mindenkinek vállalnia kellene egy kéthetes önkéntes, egyszemélyes karantént, hogy lehetőség szerint csak olyanok kerüljenek a csapatba, akik egészségesek. A magasabb egészségügyi kockázati csoportba esőknek pedig semmiképpen nem javasolt az ilyen jellegű csoportosulás, emellett pedig a csapat minden tagjának vállalnia kell, hogy csak a saját "quaranteam"-jén belül élő emberekkel érintkezik.

Forrás: Healthline

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: