Koronavírus: egészségügyi önkénteseket toboroznak

Önkéntes munkára hívja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az egészségügyi dolgozókat és hallgatókat, tanulókat. Az önkéntesek a sürgősségi betegellátást és az alapellátást segítenék.

Bezártak a vidéki óvodák, bölcsődék. Részletek itt.

Az Emmi azt követően adott ki felhívást, hogy - mint írják - Magyarországon a közösségi terjedés szakaszába lépett a koronavírus-járvány, rohamosan emelkedik a megbetegedések száma. A 65 év feletti korosztály sérülékenyebb a vírussal szemben, ezért az idősebb egészségügyi dolgozókat olyan beosztásba helyezik, ahol nem találkoznak közvetlenül beteggel. Mindez ugyanakkor komoly nyomás alá helyezi az egészségügyet.

"A koronavírus elleni védekezés, a járvány megfékezése, a károk enyhítése csak összefogással és a közösség érdekének előtérbe helyezésével lehetséges" - olvasható az Emmi felhívásában. Ennek szellemében önkéntesek jelentkezését várják az életkoruk vagy a járványügyi megfigyelés miatt a közvetlen betegellátásból kieső orvosok és szakdolgozók pótlására.

Önkéntesnek jelentkezhet minden 18-49 év közötti személy, aki

  • közép- vagy felsőfokű egészségügyi képzésben vesz részt;
  • rezidens és szakorvosjelölt, és szívesen vállalna feladatot képzőhelyétől eltérő egészségügyi intézményben vagy a járványügyi védekezés egyéb színterein;
  • olyan szakrendelés szakorvosa vagy szakdolgozója, ahol a betegforgalom a járványügyi helyzetben várhatóan lecsökken;
  • valamint minden egészségügyi szakember, orvos és szakdolgozó, aki nem közfinanszírozott járó- vagy fekvőbetegellátó egészségügyi szolgáltatónál dolgozik.

Egyre több a beteg itthon

Mint azt korábban megírtuk, hétfő reggelig újabb hét koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedést diagnosztizáltak, így immár 39-re emelkedett a COVID-19 által érintettek száma Magyarországon. Világszerte közel 170 ezren kapták el eddig a fertőzést: míg Kínában mostanra lelassult a járvány terjedése, addig Európában az elmúlt napokban gyors emelkedésnek indult az esetszám.

Milyen élelmiszereket és egyéb termékeket érdemes otthon tartani egy esetleges karanténra felkészülve? A témáról az nlc.hu írt részletes cikket, amelyet ide kattintva olvashat el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső