Koronavírus: egészségügyi önkénteseket toboroznak

Önkéntes munkára hívja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az egészségügyi dolgozókat és hallgatókat, tanulókat. Az önkéntesek a sürgősségi betegellátást és az alapellátást segítenék.

Bezártak a vidéki óvodák, bölcsődék. Részletek itt.

Az Emmi azt követően adott ki felhívást, hogy - mint írják - Magyarországon a közösségi terjedés szakaszába lépett a koronavírus-járvány, rohamosan emelkedik a megbetegedések száma. A 65 év feletti korosztály sérülékenyebb a vírussal szemben, ezért az idősebb egészségügyi dolgozókat olyan beosztásba helyezik, ahol nem találkoznak közvetlenül beteggel. Mindez ugyanakkor komoly nyomás alá helyezi az egészségügyet.

"A koronavírus elleni védekezés, a járvány megfékezése, a károk enyhítése csak összefogással és a közösség érdekének előtérbe helyezésével lehetséges" - olvasható az Emmi felhívásában. Ennek szellemében önkéntesek jelentkezését várják az életkoruk vagy a járványügyi megfigyelés miatt a közvetlen betegellátásból kieső orvosok és szakdolgozók pótlására.

Önkéntesnek jelentkezhet minden 18-49 év közötti személy, aki

  • közép- vagy felsőfokű egészségügyi képzésben vesz részt;
  • rezidens és szakorvosjelölt, és szívesen vállalna feladatot képzőhelyétől eltérő egészségügyi intézményben vagy a járványügyi védekezés egyéb színterein;
  • olyan szakrendelés szakorvosa vagy szakdolgozója, ahol a betegforgalom a járványügyi helyzetben várhatóan lecsökken;
  • valamint minden egészségügyi szakember, orvos és szakdolgozó, aki nem közfinanszírozott járó- vagy fekvőbetegellátó egészségügyi szolgáltatónál dolgozik.

Egyre több a beteg itthon

Mint azt korábban megírtuk, hétfő reggelig újabb hét koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedést diagnosztizáltak, így immár 39-re emelkedett a COVID-19 által érintettek száma Magyarországon. Világszerte közel 170 ezren kapták el eddig a fertőzést: míg Kínában mostanra lelassult a járvány terjedése, addig Európában az elmúlt napokban gyors emelkedésnek indult az esetszám.

Milyen élelmiszereket és egyéb termékeket érdemes otthon tartani egy esetleges karanténra felkészülve? A témáról az nlc.hu írt részletes cikket, amelyet ide kattintva olvashat el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)