Koronavírus: durva tévhit kering a neten

Számos megosztást kapott az elmúlt napokban a Facebookon az a bejegyzés, amely egy 1976-ban megjelent, koronavírus-fertőzésről szóló orvosi cikk egy részletét közli. A cikk valódi, szó sincs azonban arról, hogy a mostani pandémiáért felelős kórokozó már évtizedek óta köztünk keringene.

"1965 óta ismert, hogy a coronavírus emberben felsőlégútbetegség okozója lehet. Epidemiológiájáról keveset tudunk, mert a vírus csak szervkultúrán tenyészik. Kimutatása újabban serológiai próbákkal történik. A szerzők 1972-ben közölték, hogy a polgári lakosok hűléses megbetegedéseinek 4%-a a coronavírus fertőzéssel volt kapcsolatos. 1970-1972 években matrózújoncokon végeztek hasonló vizsgálatot. Légúti fertőzést ez a vírus az első 2 évben csak 0-5%-ban okozott, a harmadik évben azonban egy hűléses járvány kapcsán a matrózok 52%-ának a vérsavója lett coronavírus-pozitív, a heveny légútbetegséggel kórházban ápoltaknak pedig csaknem 100%-ában volt kórokozó a coronavírus" - olvasható a bejegyzéshez mellékelt szövegrészletben.

Kontextusából kiragadott szövegrészlet kelt hamis látszatot a koronavírus-világjárvány kapcsán
Kontextusából kiragadott szövegrészlet kelt hamis látszatot a koronavírus-világjárvány kapcsán. Fotó: Getty Images

Honnan ered az oltásellenesség? Részletek itt.

Mint azt Marinov Iván az álhírek, mítoszok ledöntésére szakosodott Urbanlegends oldalán írja, a cikk valódi. Eredetileg az Orvosi Hetilapban jelent meg 1976 januárjában dr. Pongor Ferenc szemléjeként. Ezzel együtt szó sincs arról, hogy már évtizedekkel ezelőtt is cikkeztek volna az új koronavírusról, a COVID-19-ért felelős SARS-CoV-2-ről. Valójában a koronavírusoknak több, az embert megfertőzni képes fajtáját ismerjük, köztük több olyan típust, amelyek náthát, megfázást okoznak. A SARS-CoV-2 ugyanakkor egészen addig ismeretlen volt, amíg tavaly decemberben fel nem bukkant a kínai Vuhanban.

A bejegyzés alatti egyes hozzászólások világosan megmutatják, miért jelent problémát a poszt terjedése a közösségi médiában. A kontextusából kiragadva az idézett szövegrészlet ugyanis hamis látszatot kelthet a jelenleg globális problémát jelentő pandémia kapcsán, ennélfogva eszközt szolgáltathat annak bagatellizálására, tagadására. Márpedig ez a fertőzés elleni védekezést is hátráltathatja, hiszen a megelőzést segítő előírások, mint például a maszkviselés és a távolságtartás, csak addig működnek, amíg az emberek komolyan veszik és betartják.

Az álhírek valódi veszélyét jól mutatja egy közelmúltbeli, 87 országra kiterjedő tanulmány . A kutatók ebben a december 31. és április 5. között a közösségi platformokon, híroldalakon és egyéb weboldalakon közzétett pletykákat, tévhiteket, álhíreket és összeesküvés-elméleteket vizsgálták a koronavírus témakörében. Eredményeik szerint közel hatezer ember került kórházba a vizsgált időszakban az álhírek, téves tanácsok miatt, nyolcszázan közülük pedig meghaltak.

Feltalált egy pisztolyt, amivel maszkot lehet lőni az emberek arcára - a furcsa innováció részleteiről az nlc.hu cikkében olvashat többet.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: