Koronavírus: csaknem 86 százalékban hatékony ez a vakcina

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) megerősítette a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni, egy adagban alkalmazott védőoltásának hatásosságát. Az FDA független szakértőkből álló tanácsadó bizottsága pénteken ül össze, hogy megvizsgálja a vakcina sürgősségi felhasználásra történő alkalmazásának engedélyezését az Egyesült Államokban.

Koronavírus: mennyi vakcinát kaptunk eddig? A válaszért kattintson ide!

Az amerikai koronavírus -vakcina hatásossága 85,9 százalékos volt a betegség súlyos formáival szemben az Egyesült Államokban, 81,7 százalékos a Dél-afrikai Köztársaságban és 87,6 százalékos Brazíliában, ahol a vírus mutánsai igen elterjedtek. Az FDA egyébként egy független eljárás keretében vizsgálta a több országban, összesen mintegy 40 ezer résztvevővel elvégzett klinikai tesztek eredményeit.

Már a héten megkaphatja az engedélyt

"Az elemzések szerint kedvező a vakcina biztonságossága, nem ad különösebb azonosított biztonságossági aggodalmakra okot, amelyek megakadályozhatnák a sürgősségi felhasználásra történő engedély kiadását" - áll az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatal dokumentumaiban. Az új típusú koronavírus elleni kifejlesztett amerikai vakcina engedélyezésre várhatóan már a hét végén sor kerül az Egyesült Államokban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Újabb ígéretes vakcina a láthatáron. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A mellékhatásokról

A FDA dokumentumai szerint a vizsgálatok során az oltottak 48,6 százalékának fájt az oltás helye, míg 39 százaléknál fejfájást, 38,2 százaléknál fáradtságot és 33,2 százaléknál izomfájdalmat okozott a vacina. Az oltóanyag mindössze három embernél váltott ki komolyabb mellékhatást. Egyéb mellékhatásokat a COVID-19 ellen beoltottak 9 százalékénál tapasztaltak, magas lázat pedig csupán 0,2 százaléknál.

2 hét múlva már véd is

Az adott régiókban, ahol a klinikai tesztet elvégezték, a vakcina hatásossága 28 nappal a beadása után átlagosan 85,7 százalékos volt a betegség súlyos lefolyású, és 66,1 százalékos a mérsékelt formáival szemben. A FED vizsgálatai szerint a vakcina már az oltás után 14 nappal is hatásos, ebben az időben ugyanis csak két embernél alakult ki a betegség olyan súlyos formája, hogy orvosi beavatkozásra volt szükség. Huszonnyolc nap után az oltott csoportban senkinél, míg a kontrollcsoportban hét embernél alakult ki a betegség súlyos formája. Ezek az adatok megerősítik a gyógyszergyár korábbi közöléseit.

A Johnson and Johnson az FDA-nak benyújtott dokumentumában azt is közölte, hogy a vakcina hatásos a tünetmentes koronavírus-fertőzések megakadályozása terén is. A klinikai vizsgálatok elsődleges elemzése alapján a gyógyszergyár azt írta, hogy 16 tünetmentes fertőzést észleltek a kontroll csoportban, míg az oltottak csoportjában csak kettőt, ami 88 százalékos hatásosságot jelent. A tünetmentes fertőzések tanulmányozása egyébként nem volt a kísérlet elsődleges céljai között, ebből az eredményből azonban arra lehet következtetni, hogy az oltás a terjedést is csökkentheti.

Koronavírus: új antivirális szeren dolgoznak a magyarok. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: