Koronavírus: csak látszólag csökkent a lélegeztetett betegek száma

Hétfőtől megváltozott a hazai kórházak adatszolgáltatási módszere, így már csak azokat a koronavírus-fertőzötteket lehet lélegeztetett betegként megjelölni, akiket invazívan, altatásban lélegeztetnek, azokat viszont nem, akik oxigénmaszkos légzéstámogatásra szorulnak. Emiatt most olyan, mintha javultak volna az adatok. A változtatással azonban több baj is van egy biostatisztikus szerint.

Kedden a hivatalos közlés szerint 513 koronavírus-fertőzöttnek volt szüksége lélegeztetésre, az RTL Klub Híradójával azonban azt közölte a Koronavírus Tájékoztatóközpont, hogy ez a szám csak a lélegeztetőgépen lévő betegeket takarja, további 471-en pedig légzéstámogatásra szorulnak. A lélegeztetésnek ugyanis két módja van: az egyik úgynevezett invazív, azaz gépi lélegeztetés, amely intubálással és altatással jár, a másik, nem invazív ellátás esetén pedig a beteg részben magától lélegzik, például oxigénmaszk segítségével.

Az idei év szava is a járványhoz kapcsolódik.

Az új adatközlési módszer már csak az előbbi kategóriába eső eseteket tartja (513) számon, miközben a régi módszer szerint ennek csaknem duplája (984) lenne a keddi adat. Az RTL közlése szerint utoljára áprilisban volt ilyen magas ez a szám.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,  koronavírus fertőzöttek száma,
Hétfőtől megváltozott a hazai kórházak adatszolgáltatási módszere.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Így lehetetlen összehasonítani az adatokat

A híradónak nyilatkozó biosatisztikus, Ferenci Tamás felháborodott a változtatáson, és különösen problémásnak gondolja azt, hogy így most lehetetlen lesz összehasonítani a korábbi adatokat a jelenleg is tomboló, negyedik járványhullám adataival. "Azt nem lehet megcsinálni, hogy egy mutatót felüldefiniálunk, és ugyanaz a mutató holnaptól már nem ugyanazt jelenti, mint amit ma jelentett" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a változtatás arra is rávilágított, hogy egészen idáig az emberek nagy része rosszul gondolta, hogy mit takar az a kategória, hogy "lélegeztetőgépen lévő betegek száma". Ez azonban véleménye szerint nem az emberek hibája, hanem azé, hogy eddig tulajdonképpen senki sem definiálta pontosan, hogy mit értenek ez alatt. Úgy véli, hogy ez egyébként a magyar adatszolgáltatásra általánosan is jellemző.

A szakértő szerint könnyen orvosolható lenne a probléma: egyszerűen csak meg kellene adniuk - immár külön - a nem invazívan lélegeztetett betegek számát is. "Összeadva a kettőt kapnánk egy újabb mutatót, ami összevethető a korábbi adatokkal" - magyarázta. A riportból azonban kiderült, hogy a Koronavírus Tájékoztatóközponttól arra a kérdésre már nem válaszoltak, miszerint a jövőben nyilvánosságra hozzák-e rendszeresen mindkét adatot. Így aztán még az eddigieknél is kevesebb információnk lehet a súlyos állapotú COVID -betegekről.

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra