Koronavírus: az orvos már teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet

A koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban új eljárásrendet adott ki Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ennek értelmében a háziorvos vagy a kezelőorvos a produkált tünetek alapján, PCR-teszt nélkül is fertőzöttnek minősítheti a pácienseket.

Ezentúl kétféle módon diagnosztizálhatják a koronavírus-fertőzötteket: laboratóriumi módszerrel történő kimutatással, és a vírus kimutatása nélkül. Ez utóbbi esetben tehát PRC-tesztre nem kerül sor, azonban klinikai alapon valószínűsíthető a COVID-19 fennállása. A tünetek alapján fertőzöttnek minősített eseteket szintén jelentelni kell a központnak, azonban jelezni kell, hogy a betegséget a vírus kimutatása nélkül állapították meg. Amennyiben PCR-teszttel is igazolták a fertőzést, akkor a betegség kimenetelét (gyógyulás vagy halál), valamint a kórházból való távozás idejét is nyilvántartásba kell venni - derül ki a szeptember 21-én közzétett új eljárásrend leírásából .

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek, koronavírus-tesztelés, koronavírus kimutatása, koronavírus-gyanú
Az orvos már teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet minket. Fotó: Getty Images

Így osztályozzák az eseteket

Megerősített esetnek továbbra is csak azt nevezhetjük, amikor laboratóriumi vizsgálttal kimutattáj az új típusú koronavírus jelenlétét, és hatósági házi karantént is csak ebben az esetben rendelhetnek el. Valószínűsített esetnek számít, ha az érintettnél a COVID-19-re jellenző radiológiai eltérést fedeznek fel, vagy ha epidemiolódiai kapcsolat áll fenn - vagyis az adott személy szoros kontaktusba került egy igazolt fertőzöttel, esetleg olyan intézmény dolgozója vagy lakója, ahol felbukkant a kórokozó.

Koronavírus-gyanúsnak pedig azokat nyilvánítják, akiknél a meghatározott tünetek (láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, ízérzékelés hiánya vagy zavara) közül legalább egy jelentkezik, vagy az orvos a COVID-19 fennállását gyanítja. Ebben az esetben a szakember javasolhatja az önizolációt.

Mikor kell tesztet végezni?

Országosan 17 ambuláns mintavételi pont segíti az ingyenes koronavírus-tesztelést - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. További részletekért olvassa el a teljes cikket!

Az új eljárásrend szerint PCR-tesztet csak akkor kötelező kérni, ha a páciens COVID-19-re utaló tüneteket produkál, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy valamilyen tényező alapján a kockázati csoportba tartozik. Kontaktkutatás ezentúl csak az igazolt fertőzöttek esetében lesz, a tünetmentes kontaktokat pedig csak akkor tesztelik kötelezően, ha egészségügyi vagy szociális intézményben kerültek szoros kontaktusba egy igazoltan koronavírusos személlyel.

Az eljárásrend a járványügyi megfigyelés elrendelésére is kitér. Ennek értelmében minden valószínűsített vagy igazolt fertőzöttel szoros kapcsolatba került személy megfigyelés alá vonható, amely 10 napig tart majd. Ez idő alatt az érintettnek a kijelölt helyen - többnyire az otthonában - kell maradnia. A járványügyi megfigyelést azonban nem lehet a 10 nap lejárta előtt feloldani, még 2 negatív PCR-teszttel sem. Ha az érintett a tíz nap alatt tüneteket mutat, akkor onnantól kezdve valószínűsített esetnek minősül. Ha pedig nem jelentkeznek panaszai, akkor negatív teszt nélkül is "szabadulhat" a 10 letelte után.

Barta Sylvia újabb tüneteket észlelt magán, pedig négy és fél hónapja esett át a koronavíruson - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: