Koronavírus: az európai gazdaság harmada leállt

Az euróövezeti gazdaságban szinte minden visszaesett, a szórakoztató és idegenforgalmi ágazatok, az autóértékesítés és a légiközlekedés is a tizedére zuhant vissza.

Az európai gazdaság korábbi teljesítményének mindössze 66 százalékán döcög a járvány miatt - derült ki az Index birtokába jutott friss elemzésből. A kimutatás összesen 50 ágazat teljesítményét mérte a koronavírus-járvány kitörése óta, a számok pedig azt mutatják, hogy kevés kivételtől eltekintve mindenhol komoly visszaesés történt.

83 százalékos zuhanás az autóiparban

Bizonyos ágazatokat persze kevésbé viselte meg a járvány, sőt volt amelyik még bővülni is tudott. Ilyen a gyógyszer-kersekedelem, amelynek 25 százalékkal nőtt a forgalma az elmúlt időszakban. Emellett az internet-szolgáltatók, illetve az élelmiszer-kereskedelem is bővült 10-10 százalékkal. Nem érintette jelentősebben a járvány a mezőgazaságot, erdészetet és halászatot, illetve a kormányzati szolgáltatások, oktatás és adminisztráció területén sem mérhető jelentős visszaesés.

Rendőrök járőröznek a szegedi Mars téri piacon. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Rendőrök járőröznek a szegedi Mars téri piacon. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nagyjából 25 százalékos visszaesést mértek ugyanakkor az informatikai szolgáltatások terén, illetve a televíziós iparág is nagyjából ilyen mértékben csökkent. Ennél is nagyobb a gond ugyanakkor a közúti közlekedés, a hajózás, valamint a hirdetési piac területén, ezek ugyanis a korábbi volumenük felére apadtak.

A vegyipar és fémipar a korábbi teljesítményének alig harmadán áll, üzletük háromnegyedét elvesztették. Egészen hihetetlen mértékben, alig 17 százalékon megy az európai autógyártás, 14 százalékon az utazási irodák, valamint 10 százalékon a légi közelekedés. A nyilvános szórakoztatóipari események (koncertek, mozik, színházak) pedig gyakorlatilag a nullára estek vissza a járvány miatti szankciók hatására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció