Koronavírus: a fals negatívak fertőzhetnek

A megbízható PCR-tesztek mellett az úgynevezett szerológiai gyorsteszteket is használja egy ideje az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a koronavírus-gyanús esetek szűrésére. A külföldi és hazai szakmai szervezetek viszont arra figyelmeztetnek, ezek tesztek sokszor adnak fals negatív eredményt, megbízhatatlanok.

Így működik a PCR-teszt - kattintson a részletekért.

Mint arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, a brit kormány abban a reményben szerzett be 3,5 millió a szervezet által a koronavírus-fertőzés következtében termelődő IgM/IgG antitestet kimutató tesztet, hogy azzal majd felgyorsítják a járványban megfeneklett gazdaság talpra állását, mivel aki már bizonyíthatóan túl van a Covid-19-en, az visszamehetne dolgozni. A vér ellenanyag-szintjét mérő vizsgálat nem alkalmas arra, hogy az éppen zajló fertőzést kimutassa - figyelmeztetnek mikrobiológusok és virológusok világszerte. A Hvg.hu cikke szerint azonban, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy más jellegű kérdésükre adott válaszában "árulta el, hogy az OMSZ speciális, mintavevő egységei a kezdetben alkalmazott, garatváladékból történt (úgynevezett PCR) mintavétel helyett egy ideje gyorstesztet (is) használnak". Ezt később a mentőszolgálat honlapján lévő információ is alátámasztotta, mely szerint két kínai gyártó tesztjét használja az NNK és az OMSZ.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Ezért lehet veszélyes

A portál szerint, mind az Oxfordi Egyetem, mind - a hozzájuk eljuttatott belső levelezés szerint - az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének kutatói is azon az állásponton vannak, hogy ez a vizsgálat szinte használhatatlan. Az Oxfordi kutatókat idézve azt írják, "nagyon nagy arányban mutattak fals negatív eredmény a vizsgált tesztek", ami pedig azért veszélyes, mert az egyébként fertőző betegek azt hiszik negatívak, emiatt úgy viselkedhetnek, mintha egészségesek lennének, s akár munkatársaikat, akár idős rokonaikat is megfertőzhetik.

Itthon mindkét módszert használják

Mint arról a HáziPatika.com beszámoltunk, Müller Cecília országos tisztifőorvos a korábban még csak magánlaborokban használt vizsgálatokról szólva úgy fogalmazott: "megbízhatóságuk kétséges". A portál szerint azonban, kedden a szakember már úgy beszélt a gyorstesztekről "mint a módszerről, amely később alkalmas lehet a lakosság átfertőzöttségének felmérésére".

A Hvg.hu kérdésére - miért tértek át a gyorstesztekre a mentősök - végül a szerdai tájékoztatón adta meg a választ Müller Cecília. "Az Országos Mentőszolgálat Munkatársai mindkét módszert használják. Ha valamilyen kétség merülne fel a laboratóriumi vizsgálat eredményével kapcsolatban, akkor újabb vizsgálatra kerül sor. Mindkét módszerrel megnézik tulajdonképpen a gyanús személyt" - mondta az országos tisztifőorvos.

Legyőzte a koronavírust, tapssal búcsúztatták a 84 éves nagypapát - ha kíváncsi a részletekre, akkor nézze meg a cikket az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció