Koronavírus: van, ahol ismét durvul a helyzet

Újra felgyorsult az új típusú koronavírus terjedése Csehországban. Jelentősen nőtt ugyanis az igazolt új fertőzöttek száma. Mutatjuk a lehetséges okokat.

A laboratóriumi tesztek 667 új koronavírus-fertőzéses esetet mutattak ki Csehországban szombaton, vagyis százzal többet, mint egy héttel ezelőtt. Emellett egy hét alatt 414-gyel nőtt a kórházakban kezelt betegek száma – közülük 48 személy állapotát minősítették súlyosnak az orvosok, ez 20-szal több, mint az egy héttel korábbi adat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Csehország
Jóval magasabb lehet a fertőzöttek valódi száma, mint amit a statisztikák mutatnak. Fotó: Getty Images

Miért robbant be újra a járvány?

Az új fertőzések száma az elmúlt évekhez hasonlóan a nyári szabadságok és az iskolai szünidő letelte után kezdett el ismét emelkedni. Az új koronavírus-fertőzöttek napi száma április óta szeptember 26-án haladta meg ismét a 4 ezret.

A szakértők véleménye szerint azonban jelenleg jóval magasabb a fertőzöttek valódi száma, mint amit a statisztikák mutatnak. Omar Sere biológus a közszolgálati rádióban vasárnap 120 ezerre becsülte a csehországi fertőzöttek jelenlegi számát. Szerinte ezeknek az embereknek a fele nem is tudja, hogy megfertőződött, mert a fertőzésnek nem mindenkinél vannak konkrét jelei. 

A vakcinák sem védenek egy új koronavírustól.

Újra előkerülnek a maszkok

Egyre több szakértő és orvos javasolja újra azt, hogy az emberek viseljenek védőmaszkot az egészségügyi intézményekben, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. A koronavírus-járvány kirobbanása, vagyis 2020. március eleje óta egyébként Csehországban 4,1 millió fertőzést mutattak ki a vizsgálatok, és több ezren ismételten megbetegedtek. A COVID-19 szövődményeinek következtében elhunyt személyek száma eddig több mint 41 ezer, a legutóbbi hét során 77 halálesetet jegyeztek fel.

A tíz és fél millió lakosú Csehországban 6,9 millióan kapták meg COVID-19 elleni védőoltás mindkét adagját. A harmadik, megerősítő dózist eddig 4,3 millió személy adatta be magának, a negyedik oltást viszont már csak 313 ezren kérték, amit az orvosok elégtelennek tartanak. Az oltás iránti érdeklődés jelenleg nagyon alacsony, naponta csak néhány százan kérik. Országos óvintézkedések egyelőre nincsenek érvényben, néhány kórházban azonban már látogatási tilalmat rendeltek el.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: