Koronavírus: veszélyes szövődményt fedeztek fel

Azoknál a gyerekeknél, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, nagyobb eséllyel fejlődhet ki cukorbetegség – derült ki egy frissen publikált kutatásból.

A koronavírus hosszú távú szövődményei kapcsán jelenleg is számos kutatás folyik, az egyik ilyen a gyermekek esetében hívta fel a figyelmet egy veszélyes összefüggésre. A Case Western Reserve University School of Medicine és a MetroHealth System tagjaiból álló kutatócsoport a fiatalabb korcsoportban összefüggést talált a COVID-19, illetve az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázata között – írta meg a Medical Xpress.

Komoly betegség veszélyét növelheti a koronavírus

Az 1-es típusú cukorbetegség egy többségében autoimmun betegség, vagyis a szervezet immunrendszere megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit. Leggyakrabban gyermekeknél kezdődik, és nem visszafordítható, az érintettek állandó orvosi kontrollra szorulnak, életük hátralévő részében kezelni kell a betegségüket. A csapat elsőként a JAMA Network Open folyóiratban publikálta a tanulmányt, melyben kisgyermekek és serdülőkorúak egészségügyi adatait elemezték ki a világjárvány idején. Az elemzésekből arra a következtetésre jutottak, hogy a SARS-CoV-2-vírussal korábban megfertőződött gyermekeknél nagyobb az esély a diabétesz ezen formájának kialakulására is.

koronavírus, diabétesz
A diabétesz veszélyét is növelheti gyerekeknél a koronavírus-fertőzés. Fotó:Getty Images

Tanulmányukban körülbelül 1,1 millió gyermek és serdülő egészségügyi adatait elemezték a kórházak nyilvántartásából. A vizsgált fiatalok mindegyike 2020 márciusa és 2021 decembere között fertőződött meg a koronavírussal. A kutatók két csoportot hoztak létre a vizsgált személyekből, külön vették a 9 évnél fiatalabbakat, illetve a 10 és 18 év közöttieket. Azt vizsgálták, hogy van-e valami összefüggés a cukorbetegség, illetve a COVID-19 és más tüdőbetegségek kialakulása között.

Az eredmények szerint 123 olyan betegnél diagnosztizáltak diabéteszt, akik korábban fél éven belül átestek már egy koronavírus-fertőzésen. Azok között viszont, akik valamilyen más tüdőbetegségen estek át az elmúlt 6 hónapban, mindössze 72 diabéteszest azonosítottak.

A tanulmányt végző kutatók szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a szülőknek különösen oda kell figyelniük gyermekük egészségére, ha valamilyen okból nagyobb nála a diabétesz kialakulásának kockázata (például azért, mert a családban már diagnosztizálták a betegséget), és megbetegedne a COVID-19-től. Ezen gyermekeknél ugyanis a koronavírus tovább növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +2 °C

Reggelre köd és rétegfelhőzet képződik, majd elkezd szakadozni ez a felhőzet, és lesznek napos területek is, de helyenként tartósan borult maradhat az idő. Szitálás, kisebb eső előfordulhat. Mérsékelt marad a szél, 3, 7 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán nem érkezik újabb front. Ennek ellenére most is felléphetnek tünetek, például ízületi panaszok és vérnyomásproblémák is. A fényszegény tájakon lehangoltság, rosszkedv léphet fel, alacsony teljesítőképességgel is számolni kell. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: