Koronavírus: ijesztő következményei lehetnek az újrafertőződésnek

Az ismétlődő koronavírus-fertőzés egészségügyi szempontból kockázatosabb lehet, mint amikor első alkalommal kapjuk el a SARS-CoV-2 vírust - derül ki a Nature Magazinban megjelent friss tanulmányból.

“Az újrafertőződés az akut lefolyású betegség és a hosszú COVID kockázatát is növeli az oltott, az emlékeztető oltáson átesett és az oltatlan embereknél egyaránt” - idézte témával foglalkozó cikkében a Reuters Ziyad Al-Alyt, a St. Louis-i Washingtoni Orvostudományi Egyetem munkatársát, egy új tanulmány vezető szerzőjét. Az ismételt fertőzés miatt megnőhet a COVID-19 okozta halálozás, a kórházi kezelés és a súlyos egészségügyi problémák és szövődmények kockázata is.

Sok mindent nem tudunk még a koronavírussal való újrafertőződésről. Fotó: Getty Images
Sok mindent nem tudunk még a koronavírussal való újrafertőződésről. Fotó: Getty Images

A tanulmány elkészítéséhez az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának adatait használták fel a szakemberek. Több mint 443 ezer olyan beteget vontak be az elemzésbe, aki 2020. március 1. és 2022. április 6. között fertőződött meg, de csak egyetlen alkalommal. Emellett közel 41 ezer olyan veterán adatait is figyelembe vették, aki két vagy több alkalommal kapta el a koronavírust, és 5,3 millió egészséges emberét is, akik kimutathatóan egyszer sem fertőződtek meg.

Az sem nyugodhat meg, aki már átesett a COVID-19 okozta megbetegedésen

Ez alapján körvonalazódott, hogy akik egynél többször kapták el a koronavírust, azok esetében több mint kétszeres volt a halálozás, és több mint háromszoros a kórházi kezelés kockázata, szemben azokkal, akik csak egyszer fertőződtek meg. Előbbieknél növekedett a szívet, a tüdőt, a vesét, valamint az izmokat és csontokat érintő rendellenességek kockázata, ahogy diabétesz, a mentális egészségügyi problémák, és a neurológiai rendellenességek esélye is. Az eredmények alapján több mint háromszor nagyobb valószínűséggel alakultak ki náluk tüdő- vagy szívproblémák, és 60 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége bizonyos neurológiai rendellenességeknek.

“Ha valaki korábban már átesett a fertőzésen, és be volt oltva (vagyis erős immunitás alakult ki nála), újrafertőződés esetén akkor is nagyobb volt a súlyos kimenetelű megbetegedés kockázata” - összegezte Al-Aly. Ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy az eredmények a veteránok egy csoportjának adatain alapulnak, tehát nem reprezentatívak, nem tükrözik az Egyesült Államok lakosságának összetételét.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: