Kék fénybe borultak a nevezetességek – ez volt az oka

Aki november 20-án este valamelyik hazai nagyváros utcáin sétált, számos nevezetességet láthatott kék fénybe borulva. Mutatjuk, miért!

33 éve ezen a napon fogadták el az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, ezért november 20-án tartjuk a Gyermekek Világnapját. Ilyenkor világszerte, így hazánkban is – az Unicef színei után – kék díszkivilágítást kapott számos középület.

Kéken világított egyebek mellett a Szabadság-szobor, a Művészetek Palotája és az Akvárium Klub Budapesten, Miskolcon az Avasi Kilátó, Velencén a Bence-hegyi Kilátó, Gyulán az Almásy-kastély, Szentendrén pedig a Városháza – számolt be a Gyermekek Világnapjának estéjéről a Telex.

Gyermekek Világnapja, klímavédelem, Unicef
Kékbe borult a Citadella. Fotó: Unicef.hu

1 milliárd gyermek van veszélyben

Az Unicef Magyarország idei kampányának középpontjában a klímavédelem áll. „Nem kérdés, hogy a klímaváltozás következményei a mai gyerekek felnőtt életére lesznek a legnagyobb hatással, de a világ számos pontján a jelenben is gyerekek szenvedik meg legnagyobb mértékben a már bekövetkezett klímahatásokat” – mondta Mészáros Antónia, az Unicef Magyarország ügyvezető igazgatója.

A szervezet közleménye szerint gyerekek millióinak élete és boldogulása van jelenleg veszélyben világszerte a súlyos aszályok, áradások, hurrikánok, erdőtüzek és más klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófák következtében. Az Unicef riportja, a Children’s Climate Risk Index szerint 33 országban megközelítőleg 1 milliárd gyermek van kitéve rendkívül magas kockázatnak a klímaváltozás hatásai miatt.

Gyermekek Világnapja, klímavédelem, Unicef
Kék fényben a Művészetek Palotája. Fotó: Unicef.hu

Ivóvízhiány és éhezés

A világ lakosainak majdnem fele küzd ivóvízhiánnyal, és ez a szám az előrejelzések szerint a hőmérséklet emelkedésével növekedni fog. Kelet-Afrikában a kialakult szárazság következtében milliók éheznek, Dél-Ázsiában 600 millió gyermek életét fenyegetik a hatalmas áradások, Pakisztánban pedig közel 27 ezer iskola épületét döntötte romba az ár.

Bár Európában még nem okoz ekkora katasztrófákat a klímaválság, a magyar fiatalok kilencven százaléka szorong miatta: sokuk számára olyannyira meghatározó ez az aggodalom, hogy még a szomszédos háborús helyzetnél is nagyobb hatással van mindennapjaikra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: