Kék fénybe borultak a nevezetességek – ez volt az oka

Aki november 20-án este valamelyik hazai nagyváros utcáin sétált, számos nevezetességet láthatott kék fénybe borulva. Mutatjuk, miért!

33 éve ezen a napon fogadták el az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, ezért november 20-án tartjuk a Gyermekek Világnapját. Ilyenkor világszerte, így hazánkban is – az Unicef színei után – kék díszkivilágítást kapott számos középület.

Kéken világított egyebek mellett a Szabadság-szobor, a Művészetek Palotája és az Akvárium Klub Budapesten, Miskolcon az Avasi Kilátó, Velencén a Bence-hegyi Kilátó, Gyulán az Almásy-kastély, Szentendrén pedig a Városháza – számolt be a Gyermekek Világnapjának estéjéről a Telex.

Gyermekek Világnapja, klímavédelem, Unicef
Kékbe borult a Citadella. Fotó: Unicef.hu

1 milliárd gyermek van veszélyben

Az Unicef Magyarország idei kampányának középpontjában a klímavédelem áll. „Nem kérdés, hogy a klímaváltozás következményei a mai gyerekek felnőtt életére lesznek a legnagyobb hatással, de a világ számos pontján a jelenben is gyerekek szenvedik meg legnagyobb mértékben a már bekövetkezett klímahatásokat” – mondta Mészáros Antónia, az Unicef Magyarország ügyvezető igazgatója.

A szervezet közleménye szerint gyerekek millióinak élete és boldogulása van jelenleg veszélyben világszerte a súlyos aszályok, áradások, hurrikánok, erdőtüzek és más klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófák következtében. Az Unicef riportja, a Children’s Climate Risk Index szerint 33 országban megközelítőleg 1 milliárd gyermek van kitéve rendkívül magas kockázatnak a klímaváltozás hatásai miatt.

Gyermekek Világnapja, klímavédelem, Unicef
Kék fényben a Művészetek Palotája. Fotó: Unicef.hu

Ivóvízhiány és éhezés

A világ lakosainak majdnem fele küzd ivóvízhiánnyal, és ez a szám az előrejelzések szerint a hőmérséklet emelkedésével növekedni fog. Kelet-Afrikában a kialakult szárazság következtében milliók éheznek, Dél-Ázsiában 600 millió gyermek életét fenyegetik a hatalmas áradások, Pakisztánban pedig közel 27 ezer iskola épületét döntötte romba az ár.

Bár Európában még nem okoz ekkora katasztrófákat a klímaválság, a magyar fiatalok kilencven százaléka szorong miatta: sokuk számára olyannyira meghatározó ez az aggodalom, hogy még a szomszédos háborús helyzetnél is nagyobb hatással van mindennapjaikra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra