Káros is lehet az ibuprofen

A fejfájás kellemetlen és megterhelő - sokan ezért lépten-nyomon bekapnak egy-egy ibuprofent. Persze túl gyakran és túl sokat. Senki nem gondol a hosszútávú káros hatásokra. A német fájdalomspecialista, Sven Gottschling ezért azt követeli, hogy ezt a fájdalomcsillapítót többé ne lehessen szabadon megvásárolni.

Az ibuprofen túlzott bevitelével szakemberek szerint gyomor- és bélvérzéseket, valamint vesekárosodást kockáztatunk - írja a német focus.de. A lap Sven Gottschling fájdalomspecialistát szólaltatta meg, aki arra hivatkozik, hogy Németországban évente többen halnak meg a fájdalomcsillapítók által okozott belső vérzések miatt, mint közlekedési balesetben. Ha azonban receptkötelesekké válnának a gyógyszerek, korlátozni lehetne a gyógyító helyett káros hatású használatukat.

Vigyázni kell az ibuprofennel?
Vigyázni kell az ibuprofennel? Fotó: 123rf

Nem szabadna 7 napnál tovább ibuprofent szedni

Akutfájdalomesetén ibuprofent is bevehetünk, ezt az orvos is elismeri. Éles fejfájás, vagy sportsérülés esetén például néhány napig, de 7 napnál semmiképpen sem hosszabb ideig. De honnan lehet felismerni, hogy túlzásba vittük a fájdalomcsillapítókat? Sven Gottschling szerint onnan, hogy az ember hirtelen elvonási tüneteket tapasztal magán, ha a hatóanyag kiürül a szervezetből.

Fájdalomcsillapítás gyógyszerek nélkül? Korábbi cikkünkből megismerheti a módszereket!

Akinek rendszeresen szüksége van gyógyszerekre a fájdalmai miatt, annak érdemes lenne lemondani a szabadon vásárolható tablettákról. A morfium például szakemberek szerint kevésbé veszélyes, mint az ibuprofen. Amennyiben a fájdalom krónikussá válik, az úgynevezett opioidok, azaz a szervezet opioid receptoraira ható vegyületek is segíthetnek. Ezeket azonban ugyancsak fel kell íratni az orvossal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)