Jön a papírpalackos sör

Papírpalackban árulná a sört a Carlsberg, hogy csökkentse a söripar környezetterhelését.

A dán sörgyár pénteken Koppenhágában bemutatta a papírpalack két olyan prototípusát, amely javarészt fenntartható módon előállított farostból készül és teljesen újrahasznosítható. A palackok valójában kétrétegűek, és egyelőre csak a külső burok van papírból, a belső, vízhatlan és a minőséget megőrző réteg polimerekből áll, de a cég tovább dolgozik azon, hogy egyáltalán ne kelljen felhasználni műanyagot.

Jön a papírpalackos sör
Egy dán sörgyár környezetbarát(abb) csomagolásban árusítaná a sört. Fotó: iStock

30 százalékkal csökkentené ökológiai lábnyomát

A papír söröspalackokkal való kísérletezés része a sörgyár azon törekvésének, hogy nullára szorítsa le üzemeinek karbonkibocsátását, 2030-ig pedig 30 százalékkal csökkentse a teljes értékesítési lánc ökológiai lábnyomát. Mint közölték, a nagyüzemi használatra alkalmas papírpalack kifejlesztése céljából a sörgyár egyesíteni akarja erőit a Coca-Colával, az Absolut svéd vodkagyártóval és a L'Oréal kozmetikai konszernnel.

Hatalmas károkat okoz a műanyagszemét

Nem meglepő, hogy egyre több cég dolgozik azon, hogy környezetbarát csomagolásban kínálja a termékeit, a műanyagszemét ugyanis hatalmas károkat tud okozni. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az óceánok szennyezettsége miatt például műanyagrészecskék alkotta kéreg képződik a part menti sziklákon, amely fenyegetést jelent többek között a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve. A műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a polietilén, amely a legszélesebb körben használt műanyag, legnagyobb felhasználója pedig a csomagolóipar.

A műanyagszennyezés az állatvilágot sem kíméli. Egy pár hónappal ezelőtti tanulmány kimutatta, hogy tíz állatból hat már nyelt műanyagot, a gyomrukba kerülő idegen anyag pedig hosszú szenvedésre és pusztulásra ítéli őket.

Veszélyesek lehetnek a teafilterek Egy kutatás szerint egyetlen műanyag teafilterből is több milliárd mikroműanyag oldódik ki, miután azt a forró vízbe tesszük. Részletekért olvassa el cikkünket!

Rengeteg kutatás foglalkozik a műanyag emberi szervezetre kifejtett negatív hatásaival is. Egy vizsgálat szerint fejenként átlagosan 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg és hasonló mennyiséget lélegzünk be minden évben. A mikroműanyag megemésztésének egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen, de vélhetően mérgező anyagok szabadulhatnak fel belőlük. Ráadásul egyes részecskék olyan kicsik is lehetnek, hogy behatolhatnak az emberi szövetekbe, ahol immunreakciót válthatnak ki.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső