Ilyen durva baktérium- és gombakolóniák élnek a pénzeinken

Kitenyésztették, egész kolóniák váltak láthatóvá.

A készpénzhasználat mellett és ellen számos érvet lehet felsorakoztatni. A készpénz ellen azonban van egy elég nyomós érv, nevezetesen, hogy egyszerűen mocskos – írja a Pénzcentrum. 

pénz, készpénz, forint, Forint, papírpénz
A készpénz sok emberen átmegy. Fotó: Getty Images

Szinte az egészet befedi a sok kórokozó

A portál egy videó tanulságait tárja fel, amit a plantprotecting Instagram oldalán tettek közzé. A videó készítői egy fémszázasról és egy papír ötszázasról is mintát vesznek, majd különböző táptalajon tenyésztik azokat. A fizetőeszközökről vett mintákat két különböző talajon, egy úgynevezett sima nutrient agaron és egy véres agaron szélesztette a videós. A különböző összetételű agarlemezeken különböző gombák és baktériumok jelenhetnek meg. 

A papírpénzről vett minta esetében a nutrient agaron egy-két féle baktérium nőtt csak fel, és ez szinte teljesen belepte az egész agarlemezt. Ez azért nem annyira látványos, mert áttetszős színe van a baktériumkolóniának, pedig amúgy az egészet befedi. Ezzel ellentétben a véres agaron felnőtt baktériumkolóniák száma sokkal magasabb, és egy gombatelep is megjelent. Itt felül ez a nagy fehér, ez lesz a gomba, a többi színes pedig baktériumkolónia.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra